”Znanje je vedno bilo in vedno bo moč. Pridobite ga in uporabite ga sebi v prid,” je evropska poslanka Irena Joveva v video nagovoru pozvala mlade udeleženke in udeležence dogodka dialoga z državljani, ki je potekal 14. aprila 2023, na avstrijskem Koroškem. Dogodek je združil avstrijske in slovenske dijak(inj)e v okviru dogodkov Pogovori o evropski prihodnosti. 

Razpravljali so v angleškem jeziku o temi “Evropsko leto izobraževanja in usposabljanja – Raziskovalno območje Alpe-Jadran: kje so moje priložnosti?”.

Posebnost “Evropskih pogovorov o prihodnosti” je v tem, da se lahko mladi pogovarjajo s političnimi predstavniki z najrazličnejših ravni, strokovnjaki in nevladnimi organizacijami. Dogodka se je z video nagovorom udeležila tudi evropska poslanka Irena Joveva, ki je povedala, da Unija s svojimi politikami ne spreminja le našega vsakdana, temveč tudi industrijo in trg dela. “Slednji se hkrati sooča z velikimi izzivi in priložnostmi; med odraslimi je ogromna vrzel v znanju oziroma pridobivanju digitalnih veščin, trenutno pa si jih manj kot 37 odstotkov aktivno prizadeva izboljšati svoje znanje.”

Poslanka je poudarila, da je treba pomanjkanje znanj in spretnosti na trgu dela reševati z organizacijo usposabljanja za preusposabljanje in izpopolnjevanje delavcev v skladu z zahtevami trga dela. Dejala je, da na to opozarja predvsem, ker so mladi udeleženci dogodka v starosti, ko izbirajo svojo izobraževalno pot ter s tem svojo prihodnost in poklicno pot.

Evropska unija s programi, kot so Erasmus+, Evropska solidarnostna enota, Discover EU in Horizont Evropa, ponuja številne priložnosti. “Izkoristite te programe,” je pozvala mlade.

“Vsi ti in še številni drugi programi so bili vzpostavljeni za učenje, pridobivanje novih spretnosti ali zgolj življenjskih izkušenj, ki bodo obogatile vaše življenje in vam dale dragoceno znanje, ki vam bo pomagalo v prihodnosti. Znanje je vedno bilo in bo moč – pridobite ga in uporabite v svojo korist.”

Dogodka so se udeležili tudi Peter Kaiser, predsednik Socialistov in demokratov Avstrije na Koroškem, Martin Polaschek kot deželni minister za izobraževanje prek video sporočila ter Anna Seip iz generalnega direktorata Evropske komisije EAC.

Kratek video povzetek dogodka (v avstrijskem oziroma angleškem jeziku) si lahko pogledate tukaj. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja