Evropska poslanka Irena Joveva je v sredo, 29. marca 2023, na plenarnem zasedanju v Bruslju nagovorila Evropski parlament glede trenutnega dogajanja na RTV Slovenija. Kot je dejala, aktualno vodstvo RTV Slovenija ne prevzema odgovornosti in ne želi priznati, da so nespodobni ter nedostojni svojim položajem: “Sposobni so zgolj onemogočanja novinarskega dela, pritlehnega mobinga zaposlenih in rušenja javnega servisa.”

Poslanka je uvodoma povedala, da vsak spodoben človek prevzame odgovornost za svoja dejanja, sploh, če so ta nezakonita.

“In kaj počne vodstvo RTV Slovenija? Generalni direktor Andrej Grah Whatmough je – dokazano na sodišču! – nezakonito na položaju. Odstopil ne bo. Nekdanja direktorica televizije Natalija Gorščak je bila – dokazano na sodišču! – nezakonito odstavljena. Njen naslednik, Uroš Urbanija, odstopil ne bo.”

Joveva je posvarila, da je bilo stavk zaposlenih na Radioteleviziji Slovenija že ogromno. Tudi naslednjo stavka, ki je napovedana za 4. april 2023, je po njenem mnenju upravičena, ker se razmere na javnem servisu še vedno niso izboljšale, kvečjemu nasprotno, ker vodstvo – kot rečeno – ne želi prevzeti odgovornosti.

“Ker ne želijo končati te agonije, ker si ne želijo priznati, da so nespodobni, nedostojni svojim položajem. Sposobni zgolj onemogočanja novinarskega dela, pritlehnega mobinga zaposlenih in rušenja javnega servisa.”

Ob koncu nagovora je svoje misli povzela z besedami novinarke Vala202 Nataše Štefe, ki je dejala, da ne potrebujejo sočutja, pač pa da naj bo vse zakonito ter po standardih.

Nagovor evropske poslanke Joveve si lahko ogledate tukaj.

OZADJE

Programski svet Radiotelevizije Slovenija je Andreja Graha Whatmougha imenoval za generalnega direktorja RTV SLO na seji 25. januarja 2021, saj je takratnemu direktorju Igorju Kaduncu mandat potekel z aprilom istega leta. Na razpis so se prijavili Grah Whatmough, Igor Kadunc in Nataša Gorščak, takratna direktorica Televizije Slovenija. 17. marca 2022 je programski svet v novi sestavi po pobudi Graha Whatmougha tega ponovno imenoval za generalnega direktorja, pri čemer tokratni ponovljeni razpis od prijavljenih ni zahteval triletnih vodstvenih izkušenj.

Kadunc je izpodbijal imenovanje Graha Whatmougha, saj po njegovem mnenju v postopku ni bil upoštevan pogoj vodstvenih izkušenj. Prvostopenjsko sodišče je Kadunčevo pritožbo ovrglo, nakar se je Kadunc pritožil na višje sodišče. To je odločilo, da je sklep programskega sveta iz januarja 2021 nezakonit in se razveljavi, s tem pa da je je imenovanje Graha Whatmougha nezakonito.

20. avgusta 2021 je takratni generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough razrešil Natalijo Gorščak z mesta direktorice Televizije Slovenija. Senat višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani je odločil, da je bila ta razrešitev avgusta 2021 nezakonita, kar je pred tem potrdilo tudi že sodišče prve stopnje, a se je vodstvo RTV na prvostopenjsko sodbo pritožilo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja