Evropska poslanka Irena Joveva je v sredo, 15. marca 2023, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu z nagovorom sodelovala pri tematski razpravi ”Več Evrope, več delovnih mest”. Poslanka je izpostavila, da je za opravljanje novih poklicev potrebno usklajevanje spretnosti, pri čemer je ključno dodatno in učinkovito izobraževanje.

Uvodoma je Joveva dejala, da se zavzema za hitrejši razvoj gospodarstva, ki bo še bolj konkurenčno, ter za ustvarjanje novih poklicev, ki bodo opolnomečeni z ustreznim izobraževanjem. Pri tem je poudarila, da gre vse omenjeno z roko v roki, a da za to potrebujemo ustrezno šolanje in usposabljanje, ker brez tega Unija ne bo kos nalogi in nadaljnjim izzivom.

Poslanka se je dotaknila tudi letošnjega leta, Evropskega leta spretnosti, ki sledi lanskemu Evropskemu letu mladih. Po njenem mnenju je treba pri oblikovanju gospodarskih strategij in ustvarjanju novih delovnih mest upoštevati potrebo po dodatnem in učinkovitem izobraževanju posameznic in posameznikov z namenom usklajevanja prepotrebnih spretnosti, ki bodo omogočile opravljanje novih poklicev.

‘‘Unija lahko s strategijami ciljnega gospodarskega razvoja spodbudi podjetja k nadaljnjemu razvoju ter jih sočasno pozove k upoštevanju potrebe po ustrezni kvalifikaciji in prekvalifikaciji delovne sile. To je za našo prihodnost ključno.’’

Nagovor evropske poslanke Joveve si lahko ogledate tukaj.

OZADJE

”Več Evrope, več delovnih mest – gradimo konkurenčno gospodarstvo za prihodnost v korist vsem” je ena izmed tematskih razprav na tokratnem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Tematske razprave so razpišejo  na zahtevo politične skupine po 162. členu poslovnika Evropskega parlamenta. Tokratno tematiko je predlagala politična skupina Renew Europe in je še posebej pomembna ob vrsti kriz ter izzivov, s katerimi se je Evropska unija že soočala in se še sooča. Namen razprave je poudariti pomen zagotavljanja delovnih mest v Evropi, potreb po prekvalifikacijah dela delovne sile in skrbi za vseživljenjsko učenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja