Zdaj bi pa menda ja moralo že vsem biti jasno.

Zdaj bi pa menda ja moralo že vsem biti jasno.

Zdaj. Bi. Pa. Menda. Ja. Moralo. Že. Vsem. Biti. Jasno.

NI. Ni vsem jasno. Žal.

Danes sem v plenarni dvorani poslušala stavke nekaterih kolegic in kolegov v smislu, zakaj za vraga se zdaj ukvarjamo z ustanovitvijo nekega etičnega organa, če v naši hiši nimamo težav z etiko, ampak z vladavino prava. Aja, pa morala in etika sta bojda tudi dva zelo različna pojma, sem slišala. Nekdo je celo rekel, da mu je vseeno, če so politiki moralni ali ne. Da je pomembno samo, če spoštujejo zakon.

OK, res je, da ima marsikdo v Evropskem parlamentu težavo z vladavino prava, a to ne pomeni, da jih z etiko nima še kdo več. Pa z moralo tudi, mimogrede, ker to sta kvečjemu sorodna pojma. In ne, ni pomembno SAMO to, da politiki spoštujemo zakon. Politiki moramo ločiti med dobrim in slabim, med pravilnim in napačnim. Mar ni to bistvo morale?

Integriteta. Transparentnost. Odgovornost. Ničelna toleranca do korupcije. Brez tega zaupanja v naše delo ni in ne bo.

O tem sem pa jaz govorila na današnjem plenarnem zasedanju. O tem, da sicer imamo že določena pravila, a jih po institucijah nimamo poenotenih. Posledično so standardi različni, preiskovalna pooblastila nezadostna, da o pomanjkljivih, marsikdaj neprepričljivih sankcijah sploh ne govorim.

Resda na koncu vse stoji in pade na integriteti človeka samega, a vseeno je prav, da dobimo evropski etični organ, z istimi, jasnimi, najstrožjimi možnimi pravili. Za vse. Evropske poslanke in poslance, komisarke in komisarje, asistentke, asistente, strokovne sodelavce, direktorje, sekretarke …

O tem bomo glasovali ta teden. Neuspešno nas je večina v tej hiši k temu pozvala že pred dvema letoma, po vseh zadnjih škandalih in aferah pa zdaj res upam, da bo Evropska komisija tokrat to našo zahtevo – in njihovo takratno zavezo – uresničila.

Zdaj pa je menda ja vsem jasno, da drugače ne bo šlo.

Tistim, ki s pravili in etiko tako ali tako nimamo težav, to zagotovo je. Ostalim? Vrnite se na začetek zapisa.
… a hkrati vedite, da tisti, ki nam je to jasno, odločno stojimo za tem, da je treba raziskati, preiskati, kaznovati. Vse, ki mislijo, da zanje pravila ne obstajajo. Tudi v naši hiši.

Ker nismo vsi isti.

Ker nismo vsi isti.

Ker. Nismo. Vsi. Isti.

Pozdrav iz Strasbourga.

– Irena

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja