Pisno vprašanje Evropski komisiji

12.1.2023

Novi izraelski minister za varnost, skrajni desničar Itamar Ben Gvir, je uradu policijskega komisarja naročil, naj odstrani vse vidne palestinske zastave, tudi na mednarodno priznanem palestinskem ozemlju, ki ga je Izrael nezakonito zasedel.

To je le eden v vrsti ukrepov, ki jih je Izrael v zadnjem tednu sprejel v odgovor na zahtevo Palestinske nacionalne oblasti (ki jo je odobrila Generalna skupščina OZN), da se izraelske kršitve mednarodnega prava predložijo Mednarodnemu kazenskemu sodišču. Ti ukrepi vključujejo zadržanje sredstev Palestinske oblasti, prepoved nove gradnje na nekaterih območjih Zahodnega brega in preklic dovoljenja za potovanje zunanjega ministra Palestinske oblasti Rijada al Malikija.

1.Ali bo visoki predstavnik in podpredsednik Josep Borrell razmislil o sprejetju konkretnih ukrepov, s katerimi bi pokazal, da zavrača dejanja Izraela, denimo tako, da Izrael izključi iz programov, ki jih financira EU, vključno s programoma Obzorje Evropa in Erasmus+, med katerimi se številni izvajajo na nezakonito zasedenem ozemlju ali se uporabljajo za namene, povezane z zasedanjem ozemelj?

2.Ali visoki predstavnik in podpredsednik meni, da bi bilo treba zaradi sistematičnega neizpolnjevanja mednarodnih obveznosti začasno prekiniti izvajanje pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom?

Pisni odgovor visokega predstavnika/podpredsednika Josepa Borrella Fontellesa v imenu Evropske komisije

4.5.2023

EU je seznanjena z različnimi ukrepi, ki jih je izraelska vlada sprejela 6. januarja 2023 proti Palestinski oblasti v odgovor na pobudo Palestinske oblasti za resolucijo Generalne skupščine Združenih narodov (ZN), s katero je želela pridobiti svetovalno mnenje Meddržavnega sodišča (ICJ) o pravnih posledicah zasedbe palestinskega ozemlja, vključno z vzhodnim Jeruzalemom. EU ima načelno stališče, da neomajno podpira Meddržavno sodišče in mednarodno pravo kot temelja mednarodnega reda, ter meni, da noben ukrep ne bi smel biti sprejet v odgovor na resolucijo Generalne skupščine ZN.

EU skrbi, da bodo ti ukrepi še povečali napetosti v že tako občutljivem okolju. V zvezi s palestinskimi zastavami EU meni, da je razobešanje palestinske zastave izraz svobode izražanja mnenja.

EU je v dvostranskih stikih z izraelsko vlado izrazila zaskrbljenost in zahtevala več informacij o ukrepih proti Palestinski oblasti. Zaenkrat ni razlogov za začasno prekinitev pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom ali za prekinitev sodelovanja Izraela v programih financiranja EU. Izrael je pomemben partner EU. Pridružitev Izraela programom financiranja EU se vedno izvede ob polnem upoštevanju upoštevanje smernic EU o upravičenosti izraelskih subjektov in njihovih dejavnosti na ozemljih, ki jih Izrael zaseda od junija 1967, do nepovratnih sredstev, nagrad in finančnih instrumentov, ki jih financira EU.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja