Evropska poslanka Irena Joveva je v torek, 6. decembra 2022, sodelovala v oddaji v organizaciji mreže profesionalnih medijskih podjetij Euranet Plus, in sicer o sodelovanju mladih v politiki. S kolegicama poslankama je v prvem delu spregovorila predvsem o vključitvi mladih v procese odločanja, v drugem delu pa so s spletnimi vplivneži – med odgovarjanjem na njihova vprašanja – odigrali videoigrico mini golf.

Poslanka Joveva je povedala, da mladim mladim poskuša čim bolj jasno razložiti stvari, ki zadevajo tudi njih: “Izzive, s katerimi se soočam(o), poskušam mladim razložiti na kratko in čim bolj razumljivo. Poskušam jim približati svoje delo, da bi razumeli, da politika ni nujno nerazložljiva in zapletena zadeva, zato se nagibam k preprostejšemu jeziku in včasih tudi humorju, v mejah normale pa tudi prepletu osebnih okoliščin, da bi mlade bolj vključila v zadeve, ki se tičejo tudi njih.

Programa Erasmus+ in ALMA sta le dva izmed mnogih programov, ki jih lahko mladi koristijo, da vidijo in občutijo Evropo. To je zanje ena izmed neposrednih koristi Unije. Eno izmed vprašanj mladih tekom razprave je bilo, kaj mlade danes najbolj zanima. Evropske poslanke so se strinjale, da so to delovna mesta, okoljski izzivi in varnost.

Kot je dejal moderator razprave, so mladi na konferenci o prihodnosti Evrope dobili osrednjo vlogo. Poslanka Joveva je ob tem izpostavila:

Upam, da se bomo v prihodnje več pogovarjali z mladimi in o mladih, kot smo se doslej. Poslanci včasih pri pripravi zakonodaje premalo sprašujemo mlade za njihova mnenja. Sama z njimi komuniciram, se z njimi redno srečujem in jih spodbujam, da mi povedo svoje misli, ideje in strahove, s čimer si sama poskušam odgovoriti na določena vprašanja. Verjamem, da je bilo to leto, ki še ni končano, samo začetek debate, ki bo pri našem delu še bolj osredotočena na mlade.”

Pri razpravi sta poleg poslanke Joveve sodelovali še njeni kolegici Tilly Metz (Zeleni/EFA) in Dace Melbarde. V drugem delu oddaje so se jim pridružili spletni vplivneži: Marcos Moschovidis, Karim Hallal Peche in Luke Fry.

Razpravo je moderiral Quentin Deschandelliers, nekdanji asistent v Evropskem parlamentu in spletni kreator, ki vodi profil MEPassistant na Instagramu in Twitchu.

Posnetek dogodka si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja