Pisno vprašanje Evropski komisiji

29.11.2022

Izraelska okupacija, vključno z obleganjem Gaze, ima uničujoče posledice za zdravje in dobrobit Palestincev, pa tudi za palestinski zdravstveni sistem.

Izraelske oblasti številnim palestinskim pacientom redno onemogočajo dostop do zdravstvene oskrbe ali z njim odlašajo. Palestinci morajo zaprositi za dovoljenje za dostop do zdravstvenega varstva, čeprav je več kot 80 % primerov napotenih v palestinske bolnišnice, vključno z mrežo bolnišnic v vzhodnem Jeruzalemu, ki jo podpira EU.

Leta 2021 je bilo zavrnjenih ali preloženih približno 46 % dovoljenj, poleg tega pa tudi 32 % prošenj mladoletnikov, vloženih med januarjem in septembrom 2021.

Zaradi nenehnih dejanj, ki škodujejo palestinskim zdravstvenim storitvam, so nastale velike razlike med storitvami, ki so na voljo Palestincem, in tistimi, ki so na voljo Izraelcem.

  • 1.Katere ukrepe je Komisija sprejela glede izraelskih oblasti, ki nikakor ne delujejo v skladu z mednarodnim pravom in kršijo človekove pravice palestinskih pacientov?
  • 2.Katere ukrepe bo sprejela, da bi pomagala ohraniti temeljne pravice palestinskih pacientov in jim zagotovila dostop do zdravstvenega varstva, tudi v primeru otrok, ki so oboleli za rakom in jim je kratena pravica, da bi jih pri zdravljenju spremljal eden od staršev?
Pisni odgovor visokega predstavnika/podpredsednika Josepa Borrella Fontellesa v imenu Evropske komisije

15.2.2023

EU skupaj z državami članicami od leta 2013 podpira Palestinsko oblast z rednimi prispevki za kritje stroškov medicinskih premestitev v bolnišnice v vzhodnem Jeruzalemu. Do danes je bilo skupno namenjenih 140 milijonov evrov take podpore. Odziv EU kaže, kako pomembne so po njenem mnenju storitve, ki jih bolnišnice v vzhodnem Jeruzalemu zagotavljajo celotnemu palestinskemu prebivalstvu.

V letu 2021 izplačana sredstva EU so bila prednostno namenjena za najranljivejše družine in za bolnišnice v vzhodnem Jeruzalemu. Za zadnje navedene je avgusta 2022 izvedeno plačilo znašalo skoraj 15,7 milijona evrov; od tega je 13 milijonov evrov prispevala EU, 1,678 milijona evrov Finska in 1 milijon evrov Italija. EU je poleg tega prek programa PEGASE[1] prispevala dodatnih 20 milijonov evrov k strošku cepiv proti COVID-19, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila. Komisija bo po nedavnem podpisu sporazuma o financiranju tudi zagotovila, da so sredstva EU za leto 2022 Palestini izplačana čim hitreje in čim bolj učinkovito, pri čemer se bo večja pozornost namenila povečanju vzdržnosti sistema zdravstvenega financiranja.

Zdravje se obravnava tudi v okviru manjših projektov na območjih, kot sta vzhodni Jeruzalem in Gaza, kar zadeva zaščito pravice do zdravja, zlasti duševnega, in sicer na podlagi pristopa, ki temelji na človekovih pravicah.

[1] https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/system/files/2022-06/C_2022_4166_F1_COMMISSION_IMPLEMENTING_DECISION_EN_V3_P1_1889029.PDF

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja