Se spomnite, da sem še pred izvolitvijo rekla, da bom vedno iskrena in predvsem transparentna? Transparentnost. Kaj je že to? Zelo dobro poznam odgovor na to vprašanje, za razliko od (očitno) večine.

Transparentnost je zame večna vrednota. Večna zato, ker se bom zanjo nenehno zavzemala. Trdno zagovarjam stališče, da brez transparentnosti vašega zaupanja ni in da imate vso pravico do tega. Izvolili ste nas zato, da sooblikujemo in soodločamo o izredno, tudi življenjsko pomembnih zadevah. Kaj zagovarjamo, kaj govorimo in kaj na koncu storimo, kako glasujemo, mora zato biti jasno kot beli dan. Ali črno na belem, če želite.

Prav je, da veste, da v tem trenutku – če bi to želeli – ne morete pogledati vseh naših glasovanj. Lahko pogledate končna glasovanja, ne morete pa pogledati recimo kakšnih dopolnil, ki so včasih zelo pomembna, predvsem pa dostikrat razkrivajo vsebinsko podrobnejša stališča posameznic in posameznikov.

Vam bom poskusila čim bolj slikovito opisati, kako je videti en naš glasovalni dan. Predsedujoči prebere številko dopolnila in vpraša, kdo je za. Dvignemo roke. Še preden jih spustimo, je že vprašanje, kdo je proti. Dvignemo roke. Kdo je vzdržan, se vpraša bolj ko ne zato, ker se mora. Sledi številka naslednjega dopolnila. Presedujoči reče “roll call vote”, kar pomeni, da glasujemo elektronsko. Na desni strani mize imamo gumbe plus, nič in minus. Pritisnemo po izbiri, na zaslonih se izpiše, koliko nas je bilo za, proti in vzdržanih, predsedujoči prebere, ali je dopolnilo sprejeto ali ne. Naslednje dopolnilo. Dvig rok. Še en dvig rok … presedujoči ni prepričan v večino, zato mora preveriti glasovanje. Glasujemo elektronsko. Sledi dvig rok, presedujoči reče, da je dopolnilo zavrnjeno. Nekdo v dvorani zavpije “check!”, zato spet preverjamo izid glasovanja elektronsko. Dopolnilo je v resnici sprejeto. Naslednje dopolnilo pade in o njem ne glasujemo, sledi “roll call vote”, pa še malo dviganja rok. In tako naprej. In. Tako. Naprej.

Ste mi uspeli slediti? Ali ugotoviti logiko tako zastavljenega sistema? Veste, kaj tak sistem omogoča? Skrivalnice. Ker so poimenska samo elektronska glasovanja, pri glasovanju z dvigom rok pa preprosto ni evidenc, kako je kdo glasoval. Zato recimo ni noben problem reči, da si glasoval za ljudi, a je bila pač večina proti. Čeprav v resnici morda niti ni bilo tako. Pa saj ne more nihče preveriti, kako si zares glasoval. Nihče te ne more pozvati k odgovornosti. Tvoje stališče ni javno objavljeno.

TO ODGOVORNOST MORAMO PREVZETI. Pri svojem delu zastopamo vse državljanke in državljane Evropske unije. To pomeni, da moramo legitimnost svojega dela uresničevati tudi z ustrezno odgovornostjo. Odgovornost pa se zagotavlja s transparentnostjo. Zato sem predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola pisno pozvala, naj razmisli o spremembi postopka glasovanja in namesto dviga rok uvede stoodstotno poimensko glasovanje.

Vsak moj glas v Evropskem parlamentu je glas, za katerim suvereno stojim. Z imenom in priimkom.

– Irena

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja