V pisarni evropske poslanke Irene Joveve smo v zadnjem tednu septembra organizirali en prav poseben obisk. V Bruslju smo gostili Inštitut Zlata pentljica – otroke z rakom, za katere je bil to prvi obisk Evropskega parlamenta. Pa ne samo to. Za večino je bil to sploh prvi obisk Belgije in prvi polet z letalom. Vemo, da so se otroci te dogodivščine zelo veselili, zato so bile priprave toliko bolj pestre.

Potep proti prestolnici EU smo začeli v sredo, 26. septembra, v popoldanskih urah in polni pričakovanj smo na brniškem letališču čakali na naše letalo. K sreči ima letališče tudi zabavni program (beri namizni nogomet).

Obisk Bruslja je trajal zgolj dva dni in prvi oziroma edini večer smo preživeli v raziskovanju bruseljskih ulic, občudovanju mestne arhitekture ter seveda, kot pravi turisti, večerji v Burger Kingu. Izziv, kako med 20 naročenimi meniji najti svojega, pa mislimo, da smo tudi uspešno izpeljali. Belgija je res znana po odličnih in raznovrstnih pivih, zato smo nekateri to priložnost tudi izkoristili in si zvečer privoščili tudi to, tisto pravo belgijsko znamenitost.

Obisk Evropskega parlamenta naslednje jutro smo začeli s kratko informativno predstavitvijo delovanja tega ogromnega kompleksa, vseh njegovih struj in podsistemov. Obiskovalce je seveda zanimala vrsta stvari, od tega, koliko je vseh zaposlenih v parlamentu, do tega, zakaj je ravno Bruselj (sicer neuradna) prestolnica EU. Na prvo vprašanje je bil pričakovan odgovor z res visoko številko. In res. Na vseh treh lokacijah, v Bruslju, Strasbourgu in Luxembourgu, je skupno zaposlenih približno 7000 ljudi, ki dnevno opravljajo najrazličnejša opravila, ki krojijo življenja državljanov po Uniji. Odgovor na vprašanje, zakaj ravno Bruselj velja za evropsko prestolnico, pa je malo kompleksnejši. V grobem velja, da je mesto dobro gospodarsko razvito, obenem pa leži v ustanovni in manjši državi članici, kar takrat ni bilo nepomembno, saj si države niso želele, da večje članice pridobijo dodatno politično težo s tem, da jim pripada sedež evropske skupnosti. Med drugim so se v mestu že čez leta prej naseljevale nove in nove evropske institucije in postajalo je samoumevno, da se Bruselj razglasi kot neuradno prestolnico EU.

Nato nas je čakal še obisk plenarne dvorane in seveda obvezen fototermin. Otroci so prinesli tudi zlate pentljice, ki so univerzalni znak boja proti otroškemu raku, ter jih razdelili med uslužbence parlamenta. S tem so širili ozaveščenost o raku pri otrocih.

Po ogledu nas je čakala samo še dolga pot domov in zbiranje vtisov s tega kratkega, a vsekakor izredno zanimivega potovanja. (Naj)bolj zabavno smo prihranili za na konec. Zgodila sta se nam vsaj dva pripetljala, o katerih bomo lahko govorili še dolgo po koncu potovanja. Prvi je bil ta, da smo po sili razmer nekaj minut ostali ujeti v dvigalu hotela, v katerem smo prebivali. Seveda smo večer prej preslišali nasvet, da lahko v to vodi preveliko število ljudi v dvigalu. Zabavna dogodivščina je bila tudi ta, da se je voznik kombija med potjo v parlament naenkrat ustavil in nas peš napotil naprej proti cilju. Seveda smo raje ostali v kombiju in se do cilja pripeljali.

Obljuba za v prihodnje ostaja ta, da v Bruslju ostanemo dlje časa in definitivno poskusimo še drugo belgijsko znamenitost – vaflje!

KORINA KORPER

»V Bruslju je blo fenomenalno, takih vlkih stavb na vsakem koraku nisem pričakovala in sem bla kr šokirana. Mesto je čudovito, polno nekih malenkosti, ki so me navdušle. Ko smo se vozli po ulicah tega velikanskega mesta, mi je najbolj ostal v spominu street art, ki se je pojavil tu pa tam, in umetniško zgrajene stavbe. Načeloma ne maram velikih mest, ampak Bruselj pa mi je zlezel pod kožo. Še enkrat hvala za to izkušnjo, meni to res ogromno pomeni in verjamem, da tudi drugim članom inštituta! Blo je pune najs!!«

LUKA OMERZU

»Sem Luka in v sredo 26. septembra smo z Inštitutom Zlata pentljica odšli v Bruselj v Evropski parlament. Najprej smo z Brnika z letalom poleteli v Bruselj. Tam smo prespali in naslednji dan smo se odpravili v Evropski parlament. Tam nam je najprej gospod predstavil parlament, nato se nam je predstavil še naš poslanec v parlamentu. Po ogledu plenarne dvorane parlamenta smo odšli na kosilo. Po kosilu nas je čakala pot domov. Odšli smo na letališče in se z letalom odpeljali domov. Bilo mi je zelo všeč in upam, da še kdaj ponovimo.«

HANA HAFNER

»Izkušnja je bila res posebna, saj smo si lahko ogledali plenarno dvorano in izvedeli, kako delujeta Evropska unija in Evropski parlament. Najbolj sem uživala (sarkastično), ko je evropski poslanec razlagal, koga od drugih poslancev ima rad in koga ne mara.«

VITA RENKO

»Meni je bilo potovanje v Bruselj zelo všeč, tako kot ogled Parlamenta, še lepše mi je bilo z vami vsemi in upam, da bomo to še večkrat ponovili.«

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja