Evropska poslanka Irena Joveva je v sredo, 5. oktobra 2022 , na srečanju delegacije Evropskega parlamenta in makedonskega parlamenta Sobranie spregovorila o stanju medijev in civilne družbe v Severni Makedoniji. Najprej je izrazila zadovoljstvo glede deblokade pristopnih pogajanj, nato pa med drugim čestitala makedonski civilni družbi, ki deluje kot varuh družbe, ščiti človekove pravice ter se bori za boljšo in pravičnejšo državo.

Na dvodnevni izmenjavi diskusij obeh parlamentov je poslanka Joveva kot sopredsedsedujoča zbrane nagovorila najprej v makedonskem jeziku, nato pa je govor osredotočila na stanje medijev in civilne družbe v Severni Makedoniji, ki ju poblizu spremlja. Pri tem je pohvalila izboljšanje stanja medijske svobode v državi, ki ki je napredovalo na boljšo raven napram državam v regiji Zahodnega Balkana. Dodala je, da ima država kljub temu še vedno nekaj dela na področju dezinformacij in transparentnosti državnih institucij.

Poslanka Joveva je izpostavila tudi akt o svobodi medijev. Dejala je, da je ta akt nujen za varovanje svobode medijev v Evropski uniji, ker v novinarstvu ne sme biti prostora za politično vmešavanje in nadzor vlad. Poudarila je, da je svoboda medijev izjemnega pomena za delujočo demokracijo.

Medtem je Joveva pozdravila končno odprtje pristopnih pogajanj po dolgi blokadi nekaterih držav članic EU. V govoru je omenila tudi mlade, ki največkrat trpijo zaradi okoljskih, političnih in ekonomskih vplivov. Preostale teme, o katerih so razpravljali prisotni, so bile še energetska kriza, okolje, pravna država, dobrososedski odnosi in sodelovanje v regiji.

 Pri omembi organizacij civilne družbe je dejala: »Vključiti jih je treba v vse faze odločanja in se z njimi posvetovati, zlasti na lokalni ravni v fazah oblikovanja politik.«

Ob koncu je poslanka Joveva izrazila željo, da bi bila strategija sodelovanja z makedonsko civilno družbo pravočasno in transparentno uresničena. Svoj govor je zaključila z mislijo, da naj vladajoči v Severni Makedoniji nadaljujejo po poti izboljšav za krepitev neodvisnih medijev, zaščite novinarjev in varovanja okolja.

Delegacija pri skupnem parlamentarnem odboru EU-Severna Makedonija (angl. Joint Parliamentary Committee – JPC), kateri podpredseduje poslanka Joveva, se je sestala s predstavniki Evropskega parlamenta in makedonskega parlamenta – Sobranie, v prisotnosti predstavnikov Evropske komisije. Delegacija zaseda dvakrat letno v živo, kjer obravnava delovanje obeh parlamentov, njuno sodelovanje, skupne aktivnosti in približevanje Severne Makedonije Evropski uniji. Po dvodnevni izmenjavi mnenj je sledilo glasovanje o priporočilih.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja