Evropska poslanka Irena Joveva se je ob robu letnega nagovora predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o stanju v Evropski uniji – SOTEU 2022, v sredo, 14. septembra, udeležila razprave o stanju v Evropski uniji v Hiši EU. Med drugim je povedala, da je bil govor von der Leynove predvidljiv oziroma brez presenečenj, z nekaterimi dobrimi napovedmi, marsikaj pa je tudi manjkalo. O njeni omembi držav Zahodnega Balkana je evropska poslanka dejala, da bi EU morala dokončno nehati dajati lažno upanje in obljube, ki jih ne izpolnjuje.

Poslanka Joveva meni, da veliko preveč poslušamo zgolj o željah in idejah, da bi bil Zahodni Balkan del EU. Sicer je po njenih besedah prav, da se je področja Zahodnega Balkana v svojem letnem nagovoru o stanju v Uniji predsednica Evropske komisije dejansko dotaknila, a je obenem prepričana, da brez premikov v sistemu odločanja znotraj EU ne bomo dosegli napredka. Obregnila se je ob sistem soglasja, ki ga zahteva Svet, kjer nekateri voditelji držav članic velikokrat zasledujejo ozke partikularne interese, Evropski parlament oziroma Evropska komisija pa sama nimata pristojnosti za odločanje o napredku držav Zahodnega Balkana glede vstopa v EU.

Govor predsednice Evropske komisije je poslanka ocenila kot precej generaliziran, čeprav na trenutke z nekaj konkretnimi napovedmi, pri čemer pa jo skrbi predvsem njihovo uresničevanje.

Po njenem mnenju je nagovoru predsednice Komisije manjkal predvsem del o sociali in medijih, kot je recimo evropski akt o medijski svobodi, ki ga pričakujemo ta teden, precej malo pa je bilo povedanega tudi o vladavini prava.

Je pa poslanka Joveva pohvalila to, da je predsednica komisije v govoru izpostavila področje duševnega zdravja, o katerem se premalo govori. Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da bo na plenarnem zasedanju ta teden predvidoma potrjeno poročilo o posledicah ustavitve vzgojno-izobraževalnih, kulturnih in športnih dejavnosti zaradi epidemije COVID-19 za otroke in mlade v EU, pri katerem je kot poročevalka delovala v imenu svoje poslanske skupine Renew Europe.

Nagovor predsednice Evropske komisije in pogovor evropske poslanke Joveve v omenjeni razpravi si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja