Evropska poslanka Irena Joveva se je v petek, 8. septembra 2022, udeležila briefinga za novinarje v Hiši EU pred septembrskim plenarnim zasedanjem. V središču pogovorov je bilo soočanje s trenutno energetsko krizo. Joveva je izpostavila, da potrebujemo skupen odziv na evropski ravni in hkrati dejala, da je nujna neodvisnost od vseh fosilnih goriv; tudi zato, “da se ne bo stopila Zemlja ali mi na njej oziroma naši zanamci”. Od predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen pričakuje, da bo v letnem nagovoru o stanju v Uniji podrobneje razjasnila, kako se bo EU tega lotila.

Ob tem evropska poslanka Joveva od predsednice von der Leyen pričakuje tudi konkretnejše predloge za boljše soočanje s podnebnimi spremembami, predvsem pripravami na obdobja suše in požarov. Dodala je, da se sama strinja s predlogom cenovne kapice na ceno elektrike in plina, ker je nujno ljudem zmanjšati stroške, podjetjem pa preprečiti težave ali propad.

“Treba je tudi dolgoročno reformirati energetski trg Unije, saj ta trenutno žal ne deluje. Predvsem pa bi v tem trenutku morali ločiti ceno plina od elektrike.”

Glede ločevanja cene plina od elektrike je poslanka poudarila, da je treba trg električne energije zasnovati tako, da bodo cenejše produkcije energije imele možnost še naprej vlagati v čiste načine produkcije, ki bodo obenem v skladu z Zelenim dogovorom in ob tem pričakuje več razumevanja od Sveta oziroma držav članic. Pojasnila je tudi, da okoljske krize ne smemo zanemariti.

Na novinarsko vprašanje o tem, kako bo trenutna draginjska kriza vplivala na uresničevanje ukrepov iz načrta za okrevanje in odpornost, je poslanka odgovorila, da si nikakor ne smemo dovoliti, da se Zeleni dogovor razsuje. Tako kot draginjska kriza je akutna tudi okoljska kriza. In če ne želimo, da se nam pred očmi stopi svet, moramo čimprej in odločno ukrepati. Zato se zavzema tudi za čim večjo prilagodljivost uporabe sredstev iz omenjenega sklada.

“Želela bi tudi bolj ambiciozne in jasne opredelitve predsednice Evropske komisije glede prihodnosti EU in njenega institucionalnega ustroja.”

Obenem je poudarila, da bo na plenarnem zasedanju prihodnji teden podprla oba zakonodajna predloga iz paketa Fit for 55 ter predlog direktive o minimalni plači.

Poslanka Joveva je priložnost na briefingu z novinarji izkoristila tudi za omembo poročila o posledicah ustavitve vzgojno-izobraževalnih, kulturnih in športnih dejavnosti zaradi epidemije COVID-19 za otroke in mlade v EU, pri katerem je kot poročevalka delovala v imenu svoje poslanske skupine Renew Europe. Na samo poročilo in svoje delo pri njem je poslanka izredno ponosna, zato se še toliko bolj veseli potrditve slednjega na plenarnem zasedanju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja