Delegacija šestih poslancev Evropskega parlamenta pod vodstvom predsednice Odbora za kulturo in izobraževanje (CULT) Sabine Verheyen, med njimi pa je tudi evropska poslanka Irena Joveva, je na obisku v Kaunasu, drugem največjem mestu v Litvi, ki nosi naziv Evropska prestolnica kulture leta 2022.

Med obiskom med 18. in 20. julijem se bodo evropski poslanci srečali s kuratorji kulturnega programa “Kaunas 2022”, ki je sofinanciran s strani EU programa “Ustvarjalna Evropa” in poteka pod sloganom “Od začasnega do sodobnega”. Obiskali bodo razstave, kot je Memory of Being Marine Abramović, več kulturnih prizorišč v okrožju Kaunas in se med drugim srečali z litovskim ministrom za kulturo, da bi razpravljali o dediščini omenjenega programa.

Obisk, namenjen ugotavljanju dejstev, se bo zaključil s tiskovno konferenco 20. julija, ki jo bodo imeli evropski poslanci skupaj z Virginijo Vitkiene, vodjo programa “Kaunas 2022“.

“Bolj kot samo preverjanje dejstev je naš namen poudariti izjemno delo, ki je bilo v zadnjih letih opravljeno za pripravo kulturnega programa “Kaunas 2022“. V Kaunasu bodo imeli naši člani priložnost srečati se ne le z ministrom za kulturo in lokalnimi oblastmi, ampak tudi s kuratorji glavnih razstav, mestnimi pripovedovalci in mladimi umetniki,” je pred odhodom povedala vodja delegacije Verheyen.

“Zame bo pomembno, da razpravljamo o dolgoročni dediščini in kaj se bo zgodilo po letu 2022 s kulturnega in strateškega vidika, pa tudi videti konkretne projekte lokalnih skupnosti,” je zaključila.

Z vodjo delegacije se strinja tudi poslanka Joveva, ki se misije v Kaunasu izredno veseli:

“Veselim se vseh načrtovanih obiskov, ogledov razstav, sestankov s predstavniki mesta, kot seveda tudi mesta samega in njegovih znamenitosti. Zadovoljna sem tudi s tem, da bomo imeli priložnost na licu mesta videti, kako poteka projekt Evropske prestolnice kulture ter iz prve roke izkusiti vso kulturno bogastvo mesta Kaunas. Izkušnja bo zame odlična popotnica pred organizacijo evropske prestolnice kulture v letu 2025, ko bo ta naziv nosilo tudi mesto Nova Gorica.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja