V ponedeljek, 23. maja 2022, se je evropska poslanka Irena Joveva udeležila dogodka Studio Evropa: Prostovoljci, junaki evropske solidarnosti, kjer so s sodelujočimi spregovorili o izzivih na področju prostovoljstva in naslovili vprašanje njegove prihodnosti, tudi v luči epidemije in vojne v Ukrajini. Joveva je izpostavila dejstvo, da so prostovoljske organizacije tiste, ki v kriznih situacijah nosijo veliko breme odgovornosti, a hkrati predstavljajo levji delež pomoči, česar se je treba brezpogojno zavedati.

Sogovorniki so se strinjali, da ima prostovoljstvo v Sloveniji dolgo in močno tradicijo. Ta oblika človekoljubne pomoči pride do izraza predvsem v času hudih kriz, ko postane delovanje prostovoljcev in nevladnih organizacij še posebej pomembno za dobrobit ljudi in skupnosti v stiskah. Vendar pa je za uspešno delovanje prostovoljskih organizacij potrebna tudi finančna in materialna podpora pristojnih, ki jim morajo omogočiti čim bolj učinkovito in nemoteno delovanje.

Poslanka Joveva je kot poročevalka v imenu Renew Europe za Evropsko solidarnostno enoto pojasnila malo več podrobnosti o tem programu, ki ima prvič samostojno proračunsko postavko in na voljo precej več sredstev kot v minulih letih. Evropska solidarnostna enota mladim Evropejkam in Evropejcem omogoča prostovoljsko delo oziroma sodelovanje pri projektih v državi članici EU ali partnerskih državah. Pozvala je k večji promociji programa, saj gre za kakovosten in raznovrsten program, ki dokazuje, da v Evropskem parlamentu cenijo prostovoljstvo in omogočajo čim večjo vključenost ter dostopnost tudi pomoči potrebnim.

“Finančna podpora prostovoljskim organizacijam se je med recimo finančno krizo resda znižala, a kljub oviram se je prostovoljstvo okrepilo po človeški plati. Ko je to potrebno, se Slovenke in Slovenci zelo organiziramo pri pomoči na kakršenkoli način. In pogosto tisti, ki imajo manj, pomagajo bolj. K promociji prostovoljstva so veliko pripomogla tudi družbena omrežja.”

Na vprašanje moderatorja, kako bi bilo potrebno okrepiti sodelovanje prostovoljskih organizacij tako z EU institucijami kot z drugimi državami članicami, je Joveva povedala, da krize ne poznajo meja. Zato bi bilo po njenih besedah smiselno uvesti bolj koherentno in povezano sodelovanje med vsemi omenjenimi, prav tako pa dati več prostora za udejstvovanje prostovoljskim organizacijam, saj poznajo probleme v lokalnem okolju in so vsak dan v stiku z najranljivejšimi.

”Okrepitev sodelovanja je potrebna na vseh ravneh; tako v prostovoljskem sektorju kot tudi na ravni nacionalnih institucij. Tako bo lažje omogočiti širšo evropsko podporo ustreznemu financiranju teh organizacij, pa tudi njihovi promociji.’’

Ob koncu je poslanka še izrazila željo, da na prostovoljstvo ne bi gledali kot na nekaj samoumevnega, na kar v veliki meri danes vpliva tudi proces individualizacije družbe.

“Potrebna je tako finančna kot materialna podpora prostovoljcem, toda prav toliko tudi spoštovanje in spodbuda, saj je prostovoljstvo hrbtenica naše družbe. Ključno je tudi izobraževanje mladih, zato si želim promocije prostovoljstva v smislu, da ni pokroviteljskega odnosa do mladih, ker jih tak odnos lahko odbije.”

Poleg evropske poslanke Joveve so na dogodku sodelovali še Gregor Gomboši, poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Ljubljana – Vič; Tjaša Arko, vodja programa prostovoljstva na Slovenski filantropiji; Sandi Curk, poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite Notranjska in Miha Zupančič, predsednik Mladinskega sveta Slovenije.

Pri prostovoljstvu ne gre zgolj za izvajanje neplačanih del. Gre za prispevek pri grajenju družbe, pri občutku za sočloveka, kar moramo izredno ceniti. Zato se ob nacionalnem tednu prostovoljstva v pisarni evropske poslanke Irene Joveve iz srca zahvaljujemo vsaki prostovoljki in vsakemu prostovoljcu posebej.

Posnetek dogodka si lahko ogledate TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja