V torek, 17. maja 2022, se je evropska poslanka Irena Joveva na povabilo točke Europe Direct iz Zasavja, v sklopu evropskega leta mladih, udeležila pogovora z mladimi o področju digitalizacije in šolanja na daljavo v času epidemije COVID-19. Posebej je poudarila, da si želi, da bi tako Evropski parlament kot slovenski šolski sistem ohranila dobre tehnološke pridobitve, ki so jih pridobili tekom zadnjih dveh let.

Uvodoma so sodelujoči mladi predstavili svoje izkušnje iz omenjenega obdobja in opisali, kako so se sami spopadali s šolanjem na daljavo. Med prednostmi šolanja na daljavo so izpostavili dejstvo, da ni bila potrebna vožnja v kraj šolanja ter da se v veliko primerih profesorji bolj potrudijo za predavanja kot v predavalnicah. Med drugim so mladi zaradi šolanja na daljavo odkrili nova spletna orodja in načine dela, ki jih prej niso poznali.

Kot največje slabosti šolanja na daljavo pa so na drugi strani izpostavili manko socializacije in druženja. Pristavili so tudi, da vsi profesorji niso znali uporabljati sodobne tehnologije, zato so bila nekatera predavanja slabše kakovosti in so bili posledično primoran veliko storiti sami.

Kot ključno za uspešno opravljanje šolanja na daljavo so izpostavili stabilno internetno povezavo. Poudarili so, da lahko manko sredstev za tehnološko opremo veliko dijakov ter študentov pahne v duševno stisko zaradi nezmožnosti, da bi si to opremo priskrbeli. S to oceno stanja se je strinjala tudi poslanka, ki je dodala, da je čas epidemije na splošno poslabšal duševno stanje mladih, slednje pa da šele od nedavnega prihaja v ospredje različnih razprav in obravnav v političnem smislu.

Tekom pogovora so mladi opozorili tudi, da je bilo kupljene veliko nove opreme za čas šolanja na daljavo, ki bi jo lahko šole in univerze uporabljale tudi v prihodnje. S tem je soglašala Joveva, ki je prepričana, da bi morali v največji možni meri obdržati prednosti tehnoloških pridobitev, ki smo jih razvili med epidemijo. Samo v Evropskem parlamentu je z elektronskim načinom glasovanja mogoče bolj podrobno spremljati poslance in njihova glasovanja, ki so bila le tako v popolnosti transparentna. To se ji zdi bolj demokratičen in pravičen pristop.

Zdi se ji tudi nesprejemljivo, da je tako veliko mladih danes še vedno brez dostopa do interneta, računalniške in druge, osnovne tehnološke opreme. Tu glavno vlogo igra država, ki ima pristojnosti na področju urejanja šolskega sistema.

”Želim si, da bi v letu 2022 vsi imeli dostop do tehnološke opreme in drugih elektronskih naprav.”

V nadaljevanju so se mladi dotaknili še želje po pretvorbi učnega gradiva v elektronske verzije, saj bi bila ta tako bolj dostopna vsem učencem, dijakom in študentom.

Poslanka Joveva se je ob koncu vsem lepo zahvalila za komentarje in poglede, predvsem pa je pozdravila koncept dogodka, ki je bil resnično osredotočen na mlade, ne pa zgolj na monologe političnih odločevalcev. Poudarila je, da se podobnih dogodkov z veseljem udeleži tudi v prihodnje, mladim pa je predstavila tudi spletno stran Ideje, ki presegajo meje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja