Evropska poslanka Irena Joveva je v petek, 4. marca 2022, v tokratnem pogovoru v živo na Instagramu “z Jovevo na Ti” gostila Uroša Velepca, nekdanjega trenerja slovenskih biatloncev, ki zdaj deluje v ukrajinski reprezentanci. Govorila sta o biatlonu in športu na splošno, predvsem pa o trenutni vojni v Ukrajini, saj so bili Velepčevi aktualni varovanci vpoklicani v vojsko. “Nihče si ni mislil, da lahko nekdo sproži tako morijo, ki ni nikomur potrebna,” je bil ob tem jasen Velepec, ki je brez dlake na jeziku povedal tudi svoje mnenje o ruskem predsedniku in ljudeh, ki ga podpirajo, ter o sankcijah športnikov: “Krivi so toliko, da so tiho. Če živiš v državi, kjer ne smeš povedati svojega mnenja, potem taka država ni vredna nič.”

Uvodoma je Velepec odgovoril na vprašanje, kako je pristal v ukrajinski biatlonski reprezentanci, opisal je tudi priljubljenost biatlona v tej državi z besedami, da gre tam za “zimski šport številka ena, brez konkurence”. Nato se je dotaknil nedavno zaključenih zimskih olimpijskih iger v Pekingu, kjer je bil tudi sam. Poudaril je, da slovenskim športnikom zelo privošči odlične rezultate in da so njihovi uspehi navdih tudi zanj.

Največ vprašanj je bilo povezanih s trenutno situacijo v Ukrajini, kjer zaradi ruske agresije divja vojna. Na vse skupaj gleda čustveno, je bil iskren Velepec. “Punce so zaenkrat dobile samo poziv, fantje se pa borijo predvsem v tistih krajih, kjer je ta hip najhuje. V moji ekipi jih je 14, z njimi sem več kot z družino.” Po njegovih besedah so pogovori z njimi zelo težki, najhuje pa je, če ni odziva nekaj časa, ker si vsakič predstavlja najhujše. Trudi se pomagati po najboljših močeh, čeprav ima vedno občutek, da bi lahko storil še kaj več. “Tudi na olimpijadi so bili pogovori o tem, ampak nihče si ni mislil, da bo prišlo do tega, da nekdo sproži tako morijo, ki ni nikomur potrebna in je skregana z vsako logiko,” je dodal Velepec.

Biatlonci so običajno zaposleni v vojski, tudi sam je bil 25 let del športne enote Slovenske vojske. “Te službe so krasne v mirnem času. Nihče iz moje ekipe ni pomislil, da bo kdaj moral poprijeti za orožje kako drugače kot na tekmovanju,” je povedal.

S poslanko Jovevo sta se strinjala v želji, da se razmere čimprej umirijo. Na vprašanje o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu je Velepec odgovoril zelo neposredno:

“Definitivno je tiran. Rusofilom, ki ga podpirajo – tudi v Sloveniji so taki – bi predlagal, da gredo živet v Vladivostok ali Novosibirsk, pa bodo videli, kako je preživeti s 25 dolarji na mesec. Ljudje so tam zatrti, to ni pravljica, bil sem večkrat v Rusiji in vem, kako ljudje tam živijo.”

Po njegovem mnenju Putina moti demokracija, ki bo slej ko prej odnesla tudi njega. Velepec je bil jasen tudi pri podpori sankcijam ruskih (in beloruskih) športnikov, konkretno biatloncev:

“Morda bodo zaradi teh sankcij doma zaropotali, da ne morejo opravljati svojega poklica, ker je mednarodna javnost proti njim, oni pa niso nič krivi. Krivi so toliko, da so tiho. /…/ Če ti živiš v državi, kjer ne smeš povedati svojega mnenja, pa naj bo še tako butasto ali pametno, potem taka država ni vredna nič.”

Poslanka Joveva je z gostom razpravljala še o prihodnosti ruskih in ukrajinskih biatloncev na tekmovanjih, o možnosti povojnih travm, povezanosti politike in športa, Velepec pa je med drugim razkril tudi svojo najljubšo lokacijo za biatlon.

Na koncu sta oba izrazila upanje, da bo žrtev čim manj in da se bosta naslednjič – čimprej – pogovarjala o tem, kako je ukrajinska biatlonska reprezentanca na pripravah v Sloveniji ter da so vsi živi in zdravi. Velepec je pogovor sklenil s hvaležnostjo nad odzivom Slovenk in Slovencev, ki želijo pomagati Ukrajinkam in Ukrajincem.

Pogovor v celoti lahko poslušate na Instagram profilu poslanke Joveve

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja