Evropska poslanka Irena Joveva je danes, 27. novembra 2021, sodelovala na programskem kongresu stranke Lista Marjana Šarca. Kot predsednica programskega odbora LMŠ za kulturo je predstavila ključna izhodišča prenovljenega programa stranke na področju kulture.

“Prehod iz krize v normalizacijo je prehod v normalno, urejeno stanje. Normalno je torej urejeno. Normalizirati je narediti, da nekaj postane normalno, prav. Normalno je torej prav. Tega, kar ste zdaj slišali, si nisem izmislila. Zapisano je v Slovarju slovenskega knjižnega jezika,” je nagovorila člane, ki so zaradi trenutnih razmer kongres spremljali preko spletnega prenosa.

“Ne bom govorila o tem, kaj vse v naši državi ni normalno – in zakaj –, ker nam je to že vsem jasno. Govorila bom o tem, kaj bi moralo biti in kaj BO normalno, ko aktualne vladne koalicije več ne bo. Po volitvah. Normalno bo živeti v realnem svetu. Se ukvarjati z realnimi problemi ljudi, z realnimi izzivi, imeti realne rešitve. Biti obremenjen, da, ampak s prihodnostjo. Normalno bo tudi dobivati kritike, takšne in drugačne, a predvsem se bo normalno pogovarjati kulturno. Po volitvah bo Slovenija spet delovala normalno. Po volitvah se evropske inštitucije, tudi mi v Evropskem parlamentu, ne bomo ukvarjali s Slovenijo na način, kot se zdaj. Ker se ne bo treba.

Odpravili bomo nezakonitosti. Poskrbeli, da se odpravi tudi kakršnokoli koketiranje s fašizmi, z nacizmi. Napadov oblasti na medije in njihovega finančnega izčrpavanja ne bo več. In še konkretno: S prenovo zakonodaje bomo zmanjšali politični vpliv na RTV in STA. Okrepili njuno avtonomijo. Poskrbeli bomo za civilni dialog, zlasti pa za izboljšanje položaja samozaposlenih in nevladnikov v kulturi.

Veste … Lahko sem še stokrat evropska poslanka, toda za normalizacijo države smo odgovorni izključno sami. Evropska unija je okvir, nalogo pa moramo oddelati mi. Da bo urejeno in prav,” je Joveva povedala v svojem nagovoru.

Prav normalizacija na vseh področjih, ki bo vodila v razvojni preboj, je namreč ključno vodilo prenovljenega programa stranke LMŠ, ki je bil predstavljen na kongresu. Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je poudaril, da program, ki je plod dela in razmišljanja tako članstva stranke kot tudi zunanjih strokovnjakov, prepoznava vse ključne izzive prihodnosti ter hkrati ponuja tudi rešitve za njih. Izpostavil je cilje zelenega prehoda, izboljšanje stanja v zdravstvu, vprašanj mladih in starajoče se družbe, razvoja in digitalizacije države ter ponovne stabilizacije javnih financ. “Naš cilj ni vladati, temveč upravljati z državo v dobro vseh,” je zaključil.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja