Poslanci Evropskega parlamenta so danes, 24. novembra 2021, razpravljali o temeljnih svoboščinah in vladavini prava v Sloveniji, zlasti glede zapletov pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev.  

Če kritiziraš, sledijo napadi. Če ni podreditve, sledi uničenje. Če nisi s to vlado, moraš oditi. Če nisi njihov, se – skratka – pazi,” so besede, s katerimi je poslanka Joveva pričela svojo razpravo o Sloveniji. Poudarila je, da odkloni od demokratičnih norm presežejo nacionalne okvire in prerastejo v problem Unije, kot sta nam pokazala primera Poljske in Madžarske.

Delegacija Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Evropskega parlamenta je oktobra preverjala stanje vladavine prava in demokracije v Sloveniji, predvsem pa izrazila zaskrbljenost zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev ter neplačevanja storitev Slovenske tiskovne agencije (STA). “Aktualna slovenska vlada je nedavno popustila pritiskom, predvsem iz EU. Sprostili so financiranje STA, po skoraj letu manipulacij. Seznanili so se z imenoma za evropska delegirana tožilca, po več kot letu pravne farse.” A poslanka svari, da finančne težave STA niso rešene, saj se ne ve, kaj bo naslednje leto s pogodbo. Pri tožilcih pa se po mnenju poslanke s svojim sklepom glede začasnosti norčujejo iz neodvisnih institucij.

Joveva ugotavlja, da gre zgolj za navidezno popuščanje ter stopnjevanje pritiska drugje. “Tožilstvo, sodstvo, policijo, medije, nevladnike, neodvisne, regulatorne agencije poskušajo podrediti, utišati, blatiti. Z vsemi sredstvi.” V komunikaciji vladajočih se skriva uničenje institucij, za teorijami zarote o komunistih se skrivata korupcija in klientelizem. “To ni obramba tradicionalnih vrednot. To je njihova negacija,” je dejala evropska poslanka, ki je nagovor sklenila s sledečim vprašanjem.

Zavoljo bogate demokratične tradicije in integritete posameznic in posameznikov so naše institucije vzdržale do zdaj. Vendar, kako dolgo še? Kje so odločni, konkretni odzivi? Kdaj vas bo izučilo, da stanje v eni članici vpliva na vso EU?

Tudi v skupini Renew Europe so izrazili vedno večjo zaskrbljenost zaradi političnih razmer v Sloveniji. Po pol leta zamude je slovenska vlada zdaj imenovala dva tožilca v Evropsko javno tožilstvo (EPPO), ki deluje od 1. junija 2021. Kljub temu so v skupini še vedno močno zaskrbljeni zaradi političnega vmešavanja vlade v postopek imenovanja tožilcev. Predsednik vlade je razpustil prejšnje imenovanje. Zapisali so, da ne morejo tolerirati, da država članica posega in spodkopava funkcijo pravosodnega organa EU – zato so v razpravi naši poslanci zahtevali odgovore od slovenskih oblasti.

Žal to ni edini primer zaskrbljujočega nazadovanja na področju pravne države, na kar je opozorila tudi poslanka Joveva:

Agresivni poskusi vlade, da bi prevzeli nadzor nad neodvisnimi mediji, ter predsednikovi napadi na novinarje in politične nasprotnike v družbenih medijih kažejo, da so ogroženi tudi svoboda tiska in temeljne pravice. Evropska komisija mora ukrepati, da nemudoma ustavi poskuse vlade Janeza Janše, da politizira ključne demokratične institucije in izpodbija svobodo tiska.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja