Digitalizacija in podatki preoblikujejo svet. Sodobne tehnologije morajo zagotavljati največ prednosti prav za pacienta. Pacient mora biti v središču te transformacije, so povedali sodelujoči na konferenci z naslovom Dnevi eZdravja. Zbrane je med drugim nagovorila tudi evropska poslanka Irena Joveva.

Medicina pacientom ponuja vedno več raziskav, testov in pregledov, ki jih bomo lahko s pomočjo sodobne tehnologije pregledno uredili in jih učinkovito uporabljali. Pri tem bo tehnologija olajšala tudi delovne procese v medicini ter nam pomagala optimizirati vodenje zalog, doseči optimizacijo čakalnih dob in povečati preglednost sistema. To so seveda naše želje, resničnost ni tako idealna in da bi izboljšanje stanja v zdravstvu dosegli čim hitreje, je vzpostavitev evropskega podatkovnega prostora Komisija postavila kot eno od prednostnih nalog v obdobju 2019–2025 tudi na področju zdravstvenega sektorja.

Evropska poslanka Joveva je v svojem video nagovoru izpostavila, da bo skupni evropski prostor zdravstvenih podatkov spodbujal boljšo izmenjavo in dostop do različnih vrst zdravstvenih podatkov, kot so elektronske zdravstvene evidence, genomski podatki, podatki iz registrov pacientov itd., in sicer ne zgolj s podporo zagotavljanju zdravstvenega varstva, temveč tudi za zdravstvene raziskave in oblikovanje zdravstvene politike. Napovedala je, da več zainteresiranih strani s področja digitalnih tehnologij, zdravstva in zasebnega sektorja s Komisijo pripravlja novo Uredbo, in sicer Uredbo o uporabi sekundarnih zdravstvenih podatkov. Ta bo vključevala tudi številna pomembna zdravstvena področja, kot so evropski prostor zdravstvenih podatkov, farmacevtska strategija za Evropo, uredba Evropskega organa za zdravila do leta 2025 in Evropski načrt za boj proti raku.

Celoten nagovor si lahko ogledate spodaj:

Foto: Tamino Petelinšek/STA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja