Izobraževanje o državljanstvu daje ljudem znanje in veščine za razumevanje, izzivanje in sodelovanje z demokratično družbo, vključno s politiko, mediji, civilno družbo, gospodarstvom in zakonom. Pomen in potreba po aktivnem izobraževanju o evropskem državljanstvu je bila v središču razprav med javno obravnavo 27. maja, ki jo je organiziral odbor CULT z naslovom „Stanje izobraževanja evropskih državljanov in možne poti za krepitev državljanske in demokratične vzgoje“.

Strokovnjaki iz akademskih krogov, civilne družbe in javnih institucij so s člani CULT razpravljali o tem, kako lahko izobraževalni sistemi pripravijo aktivne, informirane in odgovorne državljane – državljane, ki so pripravljeni in sposobni prevzeti odgovornost zase in za svoje skupnosti ter prispevati k političnemu procesu in zagotoviti stabilnost naših demokracij. V Evropi se v zadnjih letih povečujejo nasilna dejanja, nestrpnost, sovražni govor in nezaupanje v demokratične procese, ki ogrožajo varnost evropskih državljanov in temeljne vrednote svobode, demokracije, enakosti in spoštovanja pravne države, človekovih pravic in dostojanstva.

Evropska poslanka Irena Joveva je svoje vprašanje naslovila Tomášu Habartu, članu upravnega odbora organizacije Ljudje v stiski, največji humanitarni nevladni organizaciji v srednji Evropi. Vprašanje si lahko ogledate spodaj:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja