V ponedeljek, 24. maja, je skupina evropskih poslancev, med katerimi je bila tudi Irena Joveva, predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, predsednici Evropske komisije Ursuli Von der Leyen, visokemu predstavniku Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsedniku Evropske komisije Josepu Borrellu ter evropski komisarki za promet Adini Valean poslala pismo na temo stanja v Belorusiji. Podpisniki pozivajo k takojšnjemu ukrepanju proti nelegitimnemu režimu Aleksandra Lukašenka in ugrabitvi letala Ryanair FR4978 ter ugrabitvi in aretaciji beloruskega novinarja Romana Protaseviča in njegove partnerice Sofije Sapego.

Člani delovne skupine za medije v Evropskem parlamentu v pismu opozarjajo, da gre za dejanje, ki ga lahko kvalificiramo kot terorizem pod pokroviteljstvom države. Ostro obsojajo ugrabitev Protaseviča in njegove partnerice ter naslovnike pozivajo, da zahtevajo njuno takojšnjo izpustitev. Poleg njune prisilne aretacije na krovu letala, registriranega v EU, ki je letelo med dvema glavnima mestoma Evropske unije, je Lukašenkov režim nezakonito pridržal tudi potnike in posadko letala Ryanair FR4978. Beloruska predsedniška tiskovna služba je potrdila, da je Lukašenko osebno zahteval uporabo vojaškega lovca MiG-29 beloruske vojske za prisilno spremstvo potniškega letala, registriranega v EU, do letališča Minsk. Ta ukrep je bil izveden na podlagi lažne varnostne zahteve in je ogrozil življenja vseh, ki so bili na krovu letala. Uporaba takšnih nevarnih tehnik zastraševanja, začasno pridržanje potnikov in posadke na beloruskem ozemlju ter nasilna ugrabitev in aretacija Protaseviča in njegove partnerice so nesprejemljivi, zato podpisniki pozivajo k ukrepom proti odgovornim za ta dejanja.

Dejanja beloruskega režima so brez primere in nevzdržna, saj beloruski zračni prostor za evropska potniška letala ne more več veljati za varnega. Podpisniki pozivajo k takojšnji prekinitvi letov nad beloruskim zračnim prostorom, prekinitvi vseh letalskih povezav med EU in Belorusijo, k takojšnjemu zaprtju EU zračnega prostora za vsa v Belorusiji registrirana letala, od Mednarodne organizacije za civilno letalstvo pa zahtevajo, da Belorusiji odvzame članstvo.  Poleg tega pozivajo k preiskavi kršitev mednarodnih letalskih pravil in tega nezaslišanega piratskega dejanja.

Podpisniki menijo, da je bilo to dejanje terorizma pod pokroviteljstvom države brutalen napad na EU in je ogrozilo varnost EU ter potnikov in posadke na potniškem letalu, registriranem v EU. Gre za nezakonito in nezaslišano piratstvo in ugrabitev, ki ga je treba obravnavati z močnim in enotnim evropskim odzivom v obliki razširjenih sankcij do Aleksandra Lukašenka osebno, pa tudi do vseh odgovornih za ta dejanja.

Pismo si lahko v originalu (angleškem jeziku) preberete na tej POVEZAVI.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja