Evropska poslanka Irena Joveva se je danes, 14. aprila 2021, udeležila virtualne konference o obnavljanju odnosov in prihodnosti med Afriko in Evropo, ki jo je organizirala politična skupina Renew Europe. Razpravljala je na temo oblikovanja po-pandemičnih zdravstvenih sinergij. Pandemija COVID-19 je namreč ponovno pokazala nujnost stalnega in kakovostnega sodelovanja med Evropsko unijo in Afriko v okviru zdravstvenega sektorja. Pogovor je tekel o tekočem obvladovanju pandemije, pridobljenih izkušnjah ter sodelovanju med Evropsko unijo in Afriko v prihodnje.

Poslanka Joveva je izpostavila pomen precepljenosti, ki lahko edina zameji pandemijo. Žal je velika ovira počasna dobava cepiv, pri čemer je Afrika v še posebej slabem položaju. Neenakosti med državami in gospodarstvi se s tem vse bolj povečujejo. Afrika ima težave tudi z lastno proizvodnjo cepiv – pri poskusih vzpostavitve trajnostne industrije cepiv v Afriki je še vedno veliko izzivov. “Proizvodnja cepiv je zapletena, zahteva velike finančne naložbe in dolgoročno vizijo. Osredotočiti se je treba na vprašanja, kot je inovativno financiranje, ki bi omogočalo zagotavljanje kakovosti. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je na stotine tisoč ljudi na afriški celini umrlo zaradi nalezljivih bolezni, kot so rumena mrzlica, ebola, kolera, tuberkuloza in malarija. Očitno je torej treba okrepiti afriške zdravstvene sisteme ter vzpostaviti nacionalne in skupnostne zdravstvene sisteme, ki so dostopni, trajni, odporni in visokokakovostni,” je še dodala.

Poudarila je tudi, da je bila Evropska unija ena največjih darovalk cepiva proti Covidu-19, prav tako večina cepiv in zaščitne opreme v Afriko prihaja iz Evrope. Ob tem je poslanka izrazila zaskrbljenost glede tega, ali bo Serum inštitutu iz Indije dejansko uspelo v Afriko dostaviti obljubljene doze cepiva, saj bi Indija te odmerke utegnila prednostno uporabiti za svoje prebivalstvo. Prav “cepilni nacionalizem” ali bolje rečeno protekcionizem pa najbolj škodi prizadevanjem, da bi svet izšel iz krize.

“Pred nekaj tedni je bilo v tisku precej insinuacij, da tudi Evropska unija zagovarja takšno stališče, kar pa ne drži.  V nasprotju z nekaterimi ostalimi deli razvitega sveta je EU še vedno ena največjih izvoznic cepiv in je zavezana shemi Covax. Je tudi močan zagovornik odprte trgovine in svetovnih prizadevanj,” je dejala Joveva in ob tem naštela še nekatere uspešne humanitarne projekte: “Zdravje je postavljeno v središče nove strategije EU-Afrika.”

Poslanka je spregovorila tudi o izzivih na drugih področjih, kot so boj proti podnebnim spremembam, ohranjanje biotske raznovrstnosti ter potencial zelene rasti. Evropske razvojne cilje v Afriki morata spremljati angažiranost in dialog ter resnično partnerstvo. Po mnenju Joveve bi lahko Evropska unija v partnerstvu z Afriko storila veliko več. Povečati bi bilo treba izmenjavo dobrih praks in informacij ter afriškim državam omogočiti pogoje, da bi lahko v celoti izkoristile svoj potencial. “Ne samo zato, ker je to pravilno, ampak tudi zato, ker to pomaga nam vsem. Vedno bolj smo odvisni drug od drugega, zato bi morali globalne probleme reševati skupaj. Kajti po koncu zdravstvene krize bo treba rešiti še zahtevnejšo in dolgoročnejšo krizo globalnega segrevanja,” je zaključila.

Celoten drugi sklop dogodka si lahko ogledate tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja