V četrtek, 25.  2021, je potekalo 18. zasedanje medparlamentarnega odbora EU – Severna Makedonija, kjer so evropski poslanci skupaj s kolegi iz Sobranja razpravljali o trenutnem stanju odnosov med EU in Severno Makedonijo, s poudarkom na izvajanju pravnega reda (acquis) EU v pristopnih pogajanjih. 

Evropska poslanka Irena Joveva, ki je tudi prva podpredsednica odbora v imenu Evropskega parlamenta, opaža, da se Severna Makedonija nahaja v izrednem času tako zaradi pandemije kot zaradi veta Bolgarije. »Ne bom govorila veliko o reformah, za katere vsi vemo, da jih je treba izvesti – predvsem v povezavi z vladavino prava in prizadevanji za boj proti korupciji. Reforme v Severni Makedoniji so namenjene boljšemu življenju državljanov, ne Evropski uniji. Slednja pa je tista, ki mora držati svoje obljube. Pristopni proces se ne sme zlorabljati za reševanje bilateralnih vprašanj,« je dejala poslanka in dodala, da zaradi odprtih bilateralnih težav, neizpolnjenih obljub in neskončnih pogovorov brez rešitev najbolj trpijo državljani. Žalosti jo, da že toliko let gleda, koliko napora in truda je Severna Makedonija vložila v sam proces, a je kljub njenemu vidnemu napredku pot do Unije še dolga. Nagovor je zaključila s spodbudnimi besedami, da bodo s skupnim sodelovanjem in pogumom premagali še to zadnjo oviro.

Podpredsednik vlade in minister za evropske zadeve Nikola Dimitrov je uvodoma pozdravil sprejetje resolucije o Severni Makedoniji v Evropskem parlamentu, vendar je izrazil obžalovanje zaradi nesprejema amandmajev, ki bi obsodili provokativna dejanja Bolgarije proti Severni Makedoniji, s čimer se je sicer strinjala tudi poslanka Joveva. »Čeprav so se pojavili nekateri izzivi, kot sta pandemija in odnosi z Bolgarijo, se Severna Makedonija ne bo ustavila. V prihodnjih mesecih bo ključno, da država nadaljuje z reformami, vključno z bojem proti korupciji, organiziranemu kriminalu in zagotavljanju svobode govora. Nadaljeval se bokonstruktiven dialog o dvostranskih vprašanjih z Bolgarijo,« je poslancem zagotovil Dimitrov.

Tudi direktorica za Zahodni Balkan z Generalnega direktorata za sosedstvo in pogajanja o širitvi v imenu Evropske komisije Genoveva Ruiz Calavera in predstavnik Službe za zunanje delovanje Marko Makovec sta ugotavljala, da je država dosegla napredek in pokazala predano zavezanost poti do Unije. »Severna Makedonija je prehodila dolg proces gradnje kompromisov z uradno spremembo svojega imena do pridružitve Natu,« je še izpostavila Ruiz Calavera.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja