Evropski parlament je na prvem marčevskem plenarnem zasedanju kot odziv na kratenje pravic LGBTIQ skupnostim v nekaterih državah Unije, zlasti na Poljskem in Madžarskem, razglasil Evropsko unijo za „LGBTIQ območje svobode“. Od marca 2019 je več kot 100 poljskih regij, okrožij in občin sprejelo resolucije, s katerimi so se razglasili za območja brez LGBTIQ “ideologije”. V skladu s temi resolucijami so lokalne oblasti umaknile finančno pomoč organizacijam, ki spodbujajo nediskriminacijo in enakost.

Evropski poslanci so z veliko večino izglasovali resolucijo, s katero so Evropsko unijo razglasili za LGBTIQ svobodno cono, saj bi morale LGBTIQ osebe po vsej EU uživati ​​svobodo življenja in javno pokazati svojo spolno usmerjenost in spolno identiteto brez strahu pred nestrpnostjo, diskriminacijo ali preganjanjem. Oblasti na vseh ravneh pa bi morale varovati in spodbujati enakost in temeljne pravice vseh, tudi LGBTIQ oseb.

Poslanka Irena Joveva je v svojem video nagovoru in zapisu na Facebooku izrazila podporo LGBTIQ osebam (spodaj objavljamo njen zapis):

»Zakaj to podpiram? Zato. Ker smo vsi rojeni svobodni in enaki; v pogledu dostojanstva in pravic. Teh pravic nam ne podari nobena vlada, nobena država, nobena Unija. To so naše rojstne pravice. Ne glede na kraj in čas rojstva, ne glede na barvo naše kože, ne glede na to, koga imamo radi in ne glede na to, kako se spolno identificiramo. To je to. O tem ni debate. Oziroma je ne bi smelo biti. Ker bi to moralo biti globoko zakoreninjeno. Pri vseh. Pa ni.

Še en odstavek bom dodala tukaj vmes. Sicer ga v spodnjem videoposnetku ni, a se mi zdi še kako pomemben in pravzaprav pove veliko. To je odstavek, ki sem ga izrekla novembra 2019 na strokovnem posvetu Legebitre o mladih LGBTIQ+: “Sem tista, ki je baje mlada, lepa, toda neumna, ker naj bi na dan izvolitve rekla, da se veseli Bruslja, ker še nikoli ni bila na Nizozemskem. Če to napiše nekdo, ki piše za “prve v službi resnice”, potem je to ‘valda’ res. Tako, kot je ‘valda’ res, da naj bi bili pripadniki LGBTIQ+ bolani. Namensko nisem rekla bolni. Češ, za štirimi stenami naj počnejo, kar so se namenili počet, samo ne pred nami in ne pred našimi otroki, ker so ti ljudje neprimerni za starše in se zagotovo niso kar rodili taki.”

Priča smo kratenju temeljnih pravic. Svoboščin. Vrednot. Priča smo ustrahovanju. Diskriminaciji. Lovu na čarovnice. Skrajni čas je, da tak sovražni diskurz ustavimo in pošljemo močno sporočilo! S to resolucijo ga pošiljamo.«

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja