Pisno vprašanje Evropski komisiji

Družba AstraZeneca naj bi v skladu z dogovorom z EU, sklenjenim avgusta 2020, do marca 2021 27 državam članicam EU zagotovila približno 80 milijonov odmerkov.

Januarja 2021 je družba sporočila, da se bo število začetnih odmerkov za države članice EU zaradi težav s proizvodnjo in posledičnih omejitev pri dobavi zmanjšalo.

Po poročanju britanskega časopisa The Telegraph pa je družba AstraZeneca morda zmanjšala dobavo za države EU, da bi odmerke po višjih cenah prodala drugim državam.

Obenem je družba Pfizer 5. januarja 2021 sporočila, da bo začasno zmanjšala dobavo cepiv v EU do konca januarja, ker posodablja proizvodne obrate. V nekaterih delih EU cepljenje zato poteka počasneje, ponekod pa se je popolnoma ustavilo.

1. Katere ukrepe, vključno z morebitnimi pravnimi ukrepi, bo sprejela Komisija, da bi ugotovila, koliko odmerkov zdravila je družba AstraZeneca proizvedla in komu jih je dobavila?

2. Katere ukrepe bo sprejela, da bo zagotovila izpolnjevanje pogodbenih obveznosti farmacevtskih družb do EU v zvezi s številom dobavljenih cepiv in da bodo pogodbe v celoti objavljene?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja