Odbor za kulturo in izobraževanje (CULT) je danes, 25. februarja 2021, znova razpravljal o zavrnitvi državljanske pobude Minority SafePack s strani Evropske komisije. Poslanka Irena Joveva je izrazila veliko razočaranje nad razpletom dogodkov in poudarila pomen vključevanja državljanov EU v proces odločevanja.

Minority SafePack je evropska državljanska pobuda, ki jo je podpisalo več kot 1,2 milijona državljanov Evropske unije. Vsebuje devet predlogov ukrepov za zaščito narodnih in jezikovnih manjšin. Decembra je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta potekala razprava o omenjeni pobudi. Poslanci so z veliko večino sprejeli tudi resolucijo v podporo Minority SafePack. S tem je Evropski parlament Komisiji dal jasen signal, da naj prične z zakonodajnim postopkom na podlagi predlogov pobude. Evropska komisija pa je predlog zavrnila z obširno obrazložitvijo, da lahko manjšine posegajo po drugih ukrepih, ki jih že vsebujejo obstoječi programi EU. Pri tej odločitvi Komisije ne gre le za ignoranco državljanov EU, gre tudi za klofuto Evropskemu parlamentu, ki je resoluciji izrazil močno podporo.

Na odboru za kulturo je danes potekala razprava o odločitvi Komisije. Poslanka Joveva je izrazila veliko razočaranje nad razpletom ter poudarila, da je Komisija zamudila odlično priložnost in s tem prezrla kritični vidik participativne demokracije: “Evropo želimo približati državljanom in jim pokazati, da imajo njihove ideje, ki so pogosto briljantne, prostor za vključitev v evropsko zakonodajo. Zato takšni (ne)ukrepi Komisije kažejo na njihovo pomanjkanje odzivnosti in spoštovanja sodelovanja državljanov. In to ni samo neprimerno, ampak nesprejemljivo.” Po mnenju Joveve Komisija ni izpolnila pričakovanj, ki se nanašajo na temeljne vrednote EU – zaščito pravic vseh državljanov, vključno z manjšinami, in to kljub temu, da je Parlament potrdil njihovo upravičeno pobudo.

“Borila se bom za glas naših državljanov in za dejansko izvajanje takšnih pobud, saj jih nikoli ne bi smeli prezreti. To lahko storimo le z boljšim in natančnejšim spremljanjem odzivov državljanov. Za zagotovitev zaupanja v našo Unijo je nujna večja preglednost v postopku odločanja. Sem za Evropo, ki bo bližje lokalni ravni.”

Dodala je še, da vključujoča Unija temelji na zaupanju. Naloga evropskih poslancev je, da izrazijo težave, zanimanja, ideje in zahteve državljanov, kar so poskušali zagotovili tudi z instrumenti za udeležbo državljanov. “Kot predstavnica mlajše generacije Evropejcev bi rada slišala vaše ideje o spodbujanju in izboljšanju udeležbe državljanov. Kako jih boste prepričali, da bo upoštevan njihov angažma in ustrezni nadaljnji ukrepi ter pravni ukrepi?” je za konec izzvala Komisijo.

 

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja