Mobilnost znotraj EU je bila s pojavom pandemije covid-19 onemogočena, kar je prekrižalo načrte mnogim študentom na Erasmus izmenjavi ter drugim mobilnim mladim. V petek, 11. 12. 2020, se je evropska poslanka Irena Joveva udeležila spletne delavnice v okviru projekta EUYOU. Z mladimi je izmenjala mnenja o EU mobilnosti po pandemiji. 

Evropski programi mobilnosti so dobri in uspešni, zato smo v Parlamentu na pogajanjih za nov proračun Unije vztrajali, da se sredstva za te projekte in programe mobilnosti povečajo,” je uvodoma izpostavila poslanka Joveva, ki je isti dan dopoldan kot poročevalka v senci skupine Renew dosegla dogovor o Evropski solidarnostni enoti. “Program bo približno 350.000 mladim Evropejcem omogočal sodelovanje v solidarnostnih prostovoljnih misijah v Evropi in tretjih državah.

Evroposlanka prihodnost programov EU mobilnosti vidi v digitalizaciji, ki bo dopolnila mobilnost, saj bo virus covid-19 tako ali drugače še dolgo prisoten v naši družbi. “V luči tehnološkega napredka in pandemije, ki nas je prisilila v delo in izobraževanje na daljavo, lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo več spletnega študija. Pandemija je pokazala, da še nismo dosegli željene stopnje uporabe digitalnih orodij na področju izobraževanja. Mnogo učencev, dijakov in študentov pravzaprav niti nima pogojev za izobraževanje na daljavo. Zato bo smiselno na ravni Unije odpreti razpravo o pravici dostopa do interneta in računalnikov,” pojasnjuje Joveva.

Evropska komisija je že pred začetkom pandemije pripravljala reformo šolstva na ravni EU, v katero je vključen tudi digitalni akcijski načrt za izobraževanje, ki predvideva dva koraka. S prvim naj bi razvili visoko zmogljiv ekosistem za digitalno izobraževanje. Ta ekosistem zajema infrastrukturo, povezljivost, digitalno opremo, učinkovito načrtovanje in razvoj digitalnih zmogljivosti. Drugi pa naj bi temeljil na izboljšanju digitalnih veščin ter kompetenc za digitalno preobrazbo, ki bo vključevala digitalno pismenost, računalniške spretnosti in razumevanje podatkovno intenzivnih tehnologij.” Joveva dodaja, da je na seznamu sprememb tudi uvedba ‘mešane mobilnosti’, ki pa je zaradi covid-19 stopila v veljavo že to študijsko leto. Nova oblika izmenjave študentov je namreč kombinirana z obdobjem virtualnega učenja in/ali dejavnosti, ki se bo nadaljevala z obdobjem fizične mobilnosti v tujini, ko bo to mogoče.

EU mobilnost bo v naslednjem proračunskem obdobju (2021-27) postala bolj vključujoča, dostopna, digitalna in okoljsko trajnostna,” je pogovor s študenti na izmenjavi Erasmus in evropskimi prostovoljci v Sloveniji sklenila poslanka Joveva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja