Organizacija VoteWatch je analizirala, kdo izmed evropskih poslank in poslancev je v sedanjem mandatu najbolj odprt za sodelovanje in najbolj naklonjen razvoju mreženja. Biti v tem političnem vozlišču je, poudarjajo, ključno za pridobivanje vpliva in doseganje konkretnih ciljev in dejanj v Evropskem parlamentu. Na 12. mesto so uvrstili evropsko poslanko Ireno Jovevo. 

Preverjali so, kdo s kom združuje moči pri pripravi amandmajev. Posebej so bili pozorni na dejanja, ki povečujejo možnosti za sprejetje amandmaja, denimo zagotovitev podpore prek tako politične skupine kot tudi nacionalnih delegacij. To je povzetek njihovih ključnih ugotovitev:

Logično je, da je zagotovitev podpore v evropski politični družini, ki ji poslanka ali poslanec pripada, prvi in nujen korak. A če želiš nekaj zares doseči, je pomembno, da se pogovarjaš in sodeluješ tudi z ostalimi, saj pri samih glasovanjih ni neke stabilne koalicije.

Imeti močno mrežo glede na politično pripadnost ter glede na državo je ključno za pogajanja in iskanje kompromisov. Povezovanje je bistveno; več, kot imaš podpisnikov iz različnih skupin, več je namreč možnosti, da bo amandma sprejet.

Hkrati z izgradnjo močne mreže postaneš viden in na voljo ostalim evropskim poslankam in poslancem, ki se vam oglasijo, ko imajo pripravljene svoje amandmaje, s čimer vam dajo možnost vpliva na oblikovanje besedila.

Poleg vsega naštetega močna mreža evropskim poslankam in poslancem pomaga, da v prihodnosti dobijo vplivne položaje.

Ker pa samo število povezav medtem ne kaže na moč mreže poslanke ali poslanca, smo razvili tudi algoritem, ki upošteva tako količino kot kakovost teh povezav.

Podrobnosti poročila si lahko preberete tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja