Evropska poslanca Renew/LMŠ Irena Joveva in Klemen Grošelj sta v ponedeljek, 7. septembra 2020, odgovorila na novinarski vprašanji Svet24* v zvezi z nekaterimi navedbami in zapisi glede (ne)spoštovanja vladavine prava v Sloveniji ter posledične (nez)možnosti koriščenja evropskih sredstev.

“Mediji, zvesti največji vladni stranki, nikoli ne razočarajo. Te dni so “ekskluzivno” pisali o sestanku v Bruslju, na katerem naj bi štirje evropski poslanke in poslanci, med njimi menda tudi jaz, Irena Joveva, in Klemen Grošelj, “na dnevni red uvrstili točko glede priprave poročila o stanju vladavine prava v Sloveniji”. Na podlagi tega se nekateri drugi evropski poslanke in poslanci sprenevedajo, kako se mi, “kolegi z leve”, poslužujemo lažnih obtožb, medtem ko to počnejo sami. Tak sestanek se nikoli ni zgodil, pa se lahko sprenevedajo, kolikor želijo.

V resnici si namreč želijo le čim prej najti grešnega kozla za položaj, v katerem se je znašla Slovenija v Evropski uniji. A to je nekaj, kar gre pripisati dejanjem aktualne vlade. S temi manevri in manipulacijami iščejo izgovore že vnaprej. Po eni strani zato, ker vladajoča koalicija očitno nima ustreznih in dovolj pripravljenih projektov za pridobivanje evropskih sredstev, po drugi strani pa zato, ker se je Slovenija zaradi dejanj vladne koalicije in izjav aktualnega predsednika vlade znašla pod drobnogledom članov parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), ki imajo resne pomisleke o  stanju pravne države v Sloveniji.

Gre za širši nabor poslancev iz različnih političnih opcij. Pri tem je treba poudariti, da ne jaz ne Klemen Grošelj nisva člana tega odbora, ob tem, da je še posebej naivno razmišljanje, da se kolegi poslanke in poslanci v Evropskem parlamentu pri svojem odločanju in ravnanju opirajo izključno na besede kolegic in kolegov iz Slovenije.

Za nameček je tudi vnaprejšnja navedba, da z uvedbo mehanizma spoštovanja vladavine prava Slovenija izgublja evropska sredstva, še ena v nizu laži. Ni namreč predvideno, da država v tem primeru a priori izgubi sredstva. To so nekateri naknadno celo priznali z zapisom, da bi bilo v državi, kjer bi se ugotovilo nespoštovanje vladavine prava, ogroženo koriščenje sredstev. Drži. Pa smo za to res (lahko) odgovorni “kolegi z leve”, kot nam radi rečejo? Ali je za to odgovorna aktualna vlada v Sloveniji? Zelo preprosto je: Aktualna vlada v Sloveniji se sooča s posledicami svojih dejanj, ki jih opažajo tudi v tujini.”

Povezavo do članka Svet24 najdete tukaj.

*Vprašanji Svet24, na kateri sta evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj odgovorila s skupno izjavo, sta bili: (1) Kakšno je vaše stališče do navedb evropske poslanke Romane Tomc, ki pravi, da želijo evropski poslanci z levega političnega pola Slovenijo “umestiti med države, kjer je vladavina prava ogrožena? (2) Kakšen je vaš komentar na trditev Tomčeve, da poslanci z levega političnega pola v Bruslju širijo lažne informacije glede vlade Janeza Janše?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja