V torek, 1. septembra 2020, so člani Odbora za kulturo in izobraževanje v Evropskem parlamentu in predstavniki nemškega predsedstva razpravljali o političnih prednostnih nalogah EU na področju kulture, izobraževanja, medijev, športa in mladine. Nemška vladna komisarka za kulturo in medije Monika Grütters je poslancem zagotovila, da je obvladovanje posledic Covid-19 za kulturo v prihodnjih mesecih prednostna naloga EU. Izrazila je podporo zahtevi odbora za kulturo in izobraževanje, naj nameni sredstva EU za oživitev kulture in omogoči, da se 1-2 % izdatkov EU pretaka v ukrepe za kulturo in medije.

Danes nam je vsem jasno, da je kriza zaradi Covid-19 zelo prizadela kulturni in ustvarjalni sektor. Ravno o tem, kako se učinkovito spopasti s posledicami koronakrize na področju kulture, so člani odbora za kulturo razpravljali skupaj s predstavniki Nemčije, ki predseduje Svetu EU.

Evropska poslanka Renew Irena Joveva je ob sklicevanju na Akcijski načrt za demokracijo Evropske komisije in Zakon o digitalnih storitvah, ki naj bi jih Komisija predstavila pred koncem leta 2020, od Grüttersove zahtevala, naj “zaščiti svobodo mnenja in raznolikost medijev, se bori proti kriminalu iz sovraštva in rasizmu, ob ohranjanju nevtralnosti in svobode na spletu“. Med drugim je dejala, da bi moralo nemško predsedstvo iti dlje od zgolj pozivanja k demokratizaciji na internetu, kot ima začrtano v svojem programu; moralo bi izvajati bolj praktične ukrepe pri ravnanju z zlonamernimi, lažnimi in zavajajočimi informacijami.

Med pandemijo koronavirusa“, je poslanki odgovorila Grütterseva, “je postalo bolj pomembno, da imamo zanesljive informacije, a hkrati smo videli, kako ranljivi so naši medijski sistemi“. Ob spoznanju, kako krhek je evropski medijski sektor, je Grüttersova dejala tudi, da si želijo finančno stabilnost medijske krajine: “Nemško predsedstvo v spletni sferi letos predvideva vzpostavitev ukrepov za nadaljnje zatiranje sovražnega govora, kibernetskega mobinga, dezinformacij in nezakonitih vsebin ter podpira svobodo izražanja/mišljenja in kakovostno novinarstvo.“ Kar zadeva dezinformacije, je po mnenju Grüttersove eden ključnih izzivov v boju proti dezinformacijami manipulativen način širjenja lažnih informacij.

Celotno vprašanje evropske poslanke si lahko ogledate spodaj.

Več pa si lahko preberete TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja