V soboto, 18. 7. 2020, je evropska poslanka Irena Joveva gostovala na Face TV, kjer je spregovorila o delu Evropskega parlamenta, izzivih Zahodnega Balkana ter izjavi premiera Slovenije Janeza Janše ob obletnici genocida v Srebrenici.

To je nesprejemljivo in zame nerazumljivo,” je uvodoma poslanka Joveva komentirala izjave predsednika vlade Republike Slovenije ob 25. obletnici genocida v Srebrenici. “Sram me je vsakič, ko slišim ali se spomnim, kaj je napisal. Premier Janša živi v preteklosti, ima svoje teorije zarote. Za vse je kriv ali prejšnji premier Marjan Šarec ali komunizem. Zato sva bila s kolegom Grošljem na to primorana opozoriti predsednika Evropskega parlamenta.” Nadaljevala je, da Janša zelo premišljeno odpira ideološka vprašanja, da ustvari razdor med ljudmi in na tem gradi svojo notranjepolitično zgodbo za lastne oziroma strankarske interese.

Kot predstavnica mlade generacije politikov se poslanka Joveva ne želi vračati v preteklost. “Nočem relativizirati preteklosti in zgodovine, a te ni mogoče spremeniti, zato je treba delati za prihodnost.” Obenem je izrazila zadovoljstvo, da je na političnem prostoru vse več predstavnikov mlajše generacije, ki vnašajo svežino: “Predstavniki mlajše generacije prinašamo v Evropski parlament ideje, predloge in nekatere še kako potrebne spremembe z vizijo za prihodnost, namesto nenehnega razpravljanja in obujanja, relativiziranja in očitne želje po spreminjanju zgodovine, kot to počnejo določeni“.

O dojemanju Bosne in Hercegovine v Evropskem parlamentu pa je pojasnila, da bila v zadnjem letu regija Zahodnega Balkana kot taka večkrat na agendi, med drugim zaradi Severne Makedonije in Albanije. “EU ni pozabila na BiH, a tudi iz BiH morajo prihajati vzpodbudne novice.” Ena izmed glavnih tem pogovorov v Parlamentu je bila migrantska kriza in spopadanje BiH s tem izzivom. “Unija razume situacijo BiH, zato ji s finančnimi spodbudami in strokovno pomočjo stoji ob strani, a tudi od BiH se pričakuje sodelovanje.” 

Celoten pogovor, ki je potekal v bosanskem jeziku, si lahko ogledate spodaj:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja