Pandemija koronavirusa je poleg posledic na javno zdravje in gospodarstvo sprožila še en nevaren val – dezinformacije, ki so lahko tudi škodljive za zdravje, ovirajo poskuse omejevanja epidemije ali so celo del kriminalnih dejavnosti. EU krepi svoje dejavnosti v boju proti tej “infodemiji”, hkrati pa ščiti svobodo izražanja.

Razprava je zajemala negativne posledice dezinformacij in potrebo po več dejavnosti za njihovo premagovanje na eni strani ter tveganje, da vlade uporabijo pandemijo kot izgovor za omejevanje temeljnih pravic in svobode izražanja na drugi. EU potrebuje strožjo zakonodajo na tem področju.

Parlament je izglasoval ustanovitev posebnega odbora za tuje vmešavanje v demokratične procese v Evropski uniji, tudi dezinformacije, ki bo obravnaval zakonodajne in nezakonodajne ukrepi v zvezi z dejavnostmi na platformah družbenih medijev, predlagali bodo usklajeno ukrepanje na ravni EU za boj proti hibridnim grožnjam ter za boj proti informacijskim akcijam in strateškemu sporočanju tretjih držav, ki škodijo EU.

Evropska poslanka Irena Joveva: “Pozdravljam konkreten evropski korak v spopadu z dezinformacijami … Upam, da bo pandemija ‘kriva’, da se bomo končno zares spopadli z dezinformacijsko propagando.

Več si lahko ogledate spodaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja