Včeraj, 15. junija 2020, je potekal spletni pogovor z novinarji pred junijskim plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta, kjer se delo počasi vrača v ustaljene tirnice. V ospredju bodo obnova Evropske unije po covid-19, dolgoročni proračun 2021-27, pogajanja z Združenim kraljestvom o prihodnjih odnosih, trajnostne naložbe, protirasistični protesti, položaj na schengenski meji, pa tudi o boju proti dezinformacijam ter zaščiti strateških industrijskih panog pred tujimi prevzemi.

Pogovor so začeli s tematiko protirasističnih protestov, kjer je evropska poslanka Irena Joveva izpostavila, da bo razprava opravljena na pobudo poslanske skupine Renew Europe. V luči vseh dogajanj v Združenih državah Amerike, nenazadje pa tudi na evropskih tleh. Zdi se ji edino prav, da imamo na ravni Evropske unije resolucijo, ki bo obsodila tovrstna ravnanja. “Ob tem pa si ne smemo zatiskati oči. Ne pravim, da lahko primerjamo dogajanje ali zgodovino, je pa dejstvo, da se diskriminacija na podlagi rase žal dogaja tudi na evropskih tleh, predvsem v državah, ki so nekoč kolonializirale dobršen del afriške celine.

Glede dezinformacij je poslanka Joveva dejala, da je po njenem mnenju EU tokrat naredila korak v pravo smer, a bi moral biti boj proti lažnim novicam v luči pandemije covid-19 le odskočna deska.

Že med migrantsko krizo so se izkoriščale lažne informacije za podpihovanje in širjenje strahu pred migranti. Potrebna bo popolna preglednost o tem, kdo stoji za dezinformacijami, učinkovita ureditev internetnih platform, pa tudi povečanje sredstev za učinkovito zaščito evropskih demokracij, svobodo izražanja in večjo podporo neodvisnim medijem in novinarstvu.

Pri zakonu o trajnostnih naložbah ali taksonomiji gre za okvir, ki omogoča klasifikacijo, katere investicije so zelene oziroma trajnostno naravnane. Namen je priskrbeti jasen okvir in transparentnost ter tako spodbujati zasebne investicije ali trg za trajnostno naravnane investicije. “Po tem predlogu bi bila Komisija pristojna, da vzpostavi tehnične kriterije za ekonomsko aktivnost na podlagi znanstvenih dejstvih. Cilj teh klasifikacij je rešiti dva problema v EU, in sicer razdeljenost nacionalnih praks, ki uporabljajo različne kriterije, in t.i. »greenwashing«, ter hkrati upoštevati minimalne delovne in socialne standarde“, je še poudarila poslanka Joveva.

Več si lahko ogledate TUKAJ.

Foto: Evropski parlament Slovenija

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja