Evropska poslanka Irena Joveva je danes, 6. aprila 2020, imela pogovor z novinarko makedonske televizije TV24. Osrednja tema je bila pomoč Evropske unije državam Zahodnega Balkana.

Uvodoma je poslanka poudarila, da je že od nekdaj kritična do Unije glede njene (ne)hitrosti pri soočanju s krizami, denimo finančno ali migracijsko. “Toda ta kriza zdaj je nekaj drugega. Nekaj, na kar nihče, ampak resnično nihče ni bil pripravljen. Zato je bilo logično, da je vsak voditelj najprej pomislil, kako poskrbeti za zaščito svojih ljudi,” je povedala Joveva. Hkrati pa je dodala, da “če kdo misli, da se lahko ena država sama bori ali premaga nekaj takšnega, je to čista iluzija; ne glede na velikost ali – če hočete – moč posameznih držav”.

Solidarnost je namreč ključna, zato Unija pomaga tudi drugim državam, ki niso članice skupnosti, med drugim državam Zahodnega Balkana. Tako je Evropska komisija že napovedala 38 milijonov evrov takojšnje pomoči tej regiji, in sicer za zdravstveno opremo. Za gospodarsko okrevanje držav pa bo prerazporedila še 374 milijonov evrov v okviru proračuna Evropske unije.

“Brez sodelovanja, in to na vseh ravneh, ne bomo uspešni pri tej borbi,” je izpostavila Joveva, ki je v pogovoru predstavila tudi aktualne razmere in sprejete ukrepe v Sloveniji. Zaključila je z besedami, da največ lahko storimo sami; z upoštevanjem napotkov stroke.

Celoten pogovor v makedonskem jeziku si lahko ogledate v spodnjem video posnetku:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja