V Evropskem parlamentu je danes, 10. marca 2021, tekla razprava o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem ter v Sloveniji. V njej je sodelovala tudi evropska poslanka Irena Joveva, ki je med drugim izpostavila potrebo po odločnejšem odzivu Evropske komisije.

»Domala na predvečer predsedovanja Svetu EU se je Slovenija znašla v žalostni družbi držav, ki z mediji ravnajo enako brezkompromisno. V družbi dveh držav, ki sta neodvisne medije že popolnoma zatrli, državne preoblikovali v svoja propagandna glasila, državljankam in državljanom pa nasilno kratita pravico do obveščenosti. Enake metode podrejanja ne le medijev, pač pa vseh družbenih podsistemov namreč zdaj uporablja slovenska vlada. Celo evropska javnost že opaža, da so slovenski mediji in novinarji tarča vladnih laži, manipulacij, žaljenja, blatenja. Ogrožanje svobode medijev predstavlja novo resno preizkušnjo za EU, ki zaenkrat ni uspela zbrati dovolj politične volje, da bi uporabila obstoječa orodja za obrambo pravne države pred avtoritarno vladavino. A EU si ne zasluži še ene države, postavljene ob bok Madžarski in Poljski, še manj pa si to zasluži Slovenija,« je dopoldne, še pred začetkom razprave, na svoji Facebook strani zapisala poslanka Joveva.

V svoji razpravi se je Joveva distancirala od retorike nekaterih kolegov. »Ne gre za nacionalno politiko. Gre za to, da se pravkar pogovarjamo o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev v treh državah. Slovenija ni Madžarska ali Poljska, je pa na poti tja. Žal. Unija si ne sme privoščiti še tretjega v klubu iliberalcev, ki vse vzvode oblasti brezsramno izkoriščajo za grajenje avtokracije. Počasno, a vztrajno utišanje kritičnih medijev vodi v družbo enoumja alternativne realnosti, prilagojene seveda ‘enemu in edinemu’. Unija si tega ne zasluži. Še manj si to zasluži Slovenija,« je dejala poslanka, ki je prepričana, da je glavni razlog, da je Slovenija del predmetne razprave Evropskega parlamenta, predvsem v politikih, ki ta hip vodijo državo. Pri tem je kot najbolj škodljivega izpostavila premierja: »Zaradi njegovih dejanj, poskusov podrejanja javnih medijev, v prvi vrsti Slovenske tiskovne agencije, smo tu, kjer smo. In zaradi ‘nojevske politike’ njegovih partnerjev v vladi smo tu, kjer smo.« Ob koncu razprave je izzvala tudi komisarko Jourovo: »So dosedanje izkušnje dovolj, spoštovana komisarka? Za odločnejše naslavljanje teh težav? Samo besede namreč niso dovolj.«

Fotografija: EP/ Alain Rolland

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja