Evropska poslanka Irena Joveva se je v nedeljo, 10. februarja 2024, na povabilo Društva upokojencev Leskovec – Stari Log udeležila prireditve v čast praznovanja dneva žena in mučenikov. V svojem nagovoru je poslanka poudarila pomembnost zgodovine boja žensk za enakost, izpostavila še vedno prisotne stereotipe v družbi in izrazila skrb glede težkega položaja najbolj ranljive skupine v naši družbi – upokojenk. ”Nesprejemljivo, da je vsaka peta revna oseba pri nas upokojena ženska,” je med drugim izpostavila.

Uvodoma je poslanka osvetlila težavno zgodovino, s katero so se soočale ženske v preteklosti in izrazila svoje obžalovanje, da se moramo kot družba še vedno spopadati z vprašanjem enakopravnosti spolov, saj ta še vedno ni v celoti dosežena.

”Naše prednice so o nekaterih pravicah lahko le sanjale, saj družbene in socialne razmere v preteklosti niso bile zrele za njihovo uresničitev. Številne ženske po svetu se še vedno borijo za svoje temeljne pravice. S tem se ogromno ukvarjamo tudi v Evropskem parlamentu, kjer si – mimogrede – po volitvah 9. junija letos želim še več žensk!”

Kot je poudarila poslanka, se z bojem za pravice nenehno soočajo tudi države razvitega Zahoda, saj že pridobljene pravice niso nujno priznane za vedno.

”Ženske na vodilnih položajih so še vedno bolj izjema kot pravilo. Brez zadostne zastopanosti žensk v političnem odločanju ali upravnih odborih v gospodarstvu se glas žensk še vedno premalo upošteva pri sprejemanju pomembnih odločitev.”

Predstavitev dolgoletne tradicije pletarstva v Turističnem društvu Ajda.

Za poslanko je nedopustno tudi dejstvo, da ženske pogosto za enako delo prejemajo nižje plačilo kot moški.

”Ta vrzel se še poslabša z dejstvom, da večina delovnih mest deluje po načelu, da so tisti, ki so bolje plačani, tudi pomembnejši. Ne le, da so ženske slabše plačane, temveč se s tem tudi šteje, da so manj vredne.”

Kot je nadalje poudarila, trenutni neugoden položaj, s katerimi se ženske soočajo danes ima lahko pomemben vpliv tudi na njihov prihodnji položaj v starosti. Kot ključno težavo je izpostavila nizke plače v t. i. feminiziranih poklicih, ki naj bi poosebljali ženske lastnosti in ki pozneje vplivajo na nizke pokojnine.

”Čistilke, kot je bila moja mati, vzgojiteljice, učiteljice, negovalke … so ključnega pomena za vsako družbo. Vsi spoli so lahko dobri vzgojitelji, učitelji, enako dobro kot so lahko tudi vsi spoli uspešni direktorji ali direktorice bolnišnic, ali menedžerke velikih podjetij.”

Zaključila je z željo, da bi se družba nekega dne prenehala obremenjevati s spolom posameznika, ter izrazila upanje, da se bodo ljudje v prihodnje vrednotili glede na njihovo delo in dosežke, namesto na njihovo spolno pripadnost.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja