Evropska poslanka Irena Joveva se je v četrtek, 7. marca 2024, v okviru projekta EPAS – program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, srečala z dijakinjami in dijaki Srednje šole za gastronomijo in turizem Ljubljana. Na srečanju je spregovorila o problematiki in izzivih mladih v Evropski Uniji. ”S kandidaturo na evropskih volitvah sem prevzela odgovornost za spremembe, ki sem jih želela videti v družbi, ter za ustvarjanje boljšega jutri za vse nas,” je ob tem dejala.

Pogovor na Srednji šoli za gastronomijo in turizem Ljubljana.

V uvodnem delu je poslanka najprej pojasnila pristojnosti Evropskega parlamenta in svoje parlamentarne aktivnosti. Izpostavila je tudi prednosti članstva v Evropski uniji za vse državljane, predstavila odbore, v katerih aktivno sodeluje, ter prioritetna področja dela.

V pogovoru o vključevanju mladih v politiko je kot najmlajša izvoljena slovenska evropska poslanka dijake opomnila na izjemno pomembnost politike na njihovo življenje. Ker politični procesi in odločitve vplivajo na njihovo prihodnost, je bistveno, da so aktivno seznanjeni s tem, kaj se dogaja v političnem svetu.

Pogovor z ravnateljico in profesorjem.

”V politiko sem vstopila iz nezadovoljstva s takratnimi nosilci položajev. Če bi bila zadovoljna z njihovim delom, ne bi niti razmišljala o kandidaturi, saj bi bilo to povsem nepotrebno. S kandidaturo na evropskih volitvah sem prevzela odgovornost za spremembe, ki sem jih kot novinarka želela videti v družbi, ter za ustvarjanje boljšega jutri za vse nas.”

O tem, kaj se je spremenilo po vstopu v politiko, je poslanka povedala, da je kljub nastopu na položaj ostala zvesta sebi in svojim načelom. Čeprav vstopa v politiko ne obžaluje, priznava, da so tudi dnevi, ko se človek vpraša “zakaj mi je tega treba”. Toda svojo motivacijo vedno znova črpa iz stikov z ljudmi. Ti ji dajejo energijo in potrditev, da sta njen trud in delo v politiki pomembna in koristna.

”Poslanka sem zaradi vas in za vas, zato na svoj mandat gledam skozi oči vseh, ki jih v Evropskem parlamentu s ponosom predstavljam. Zavedam se, da ne morem spremeniti sveta, zato se osredotočam, da spreminjam na bolje tisto, kar lahko.”

V nadaljevanju je beseda tekla tudi o razlikah med Evropskim parlamentom in državnim zborom, pri čemer je poslanka pojasnila, da je Evropski parlament sestavljen iz poslank in poslancev iz vseh držav članic Evropske unije in je zato številčnejši od državnega zbora. Dodatno je pojasnila, da se bo v novem mandatu število poslank in poslancev v Evropskem parlamentu povečalo na 720 iz sedanjih 705 poslanskih mest, pri čemer bo Slovenija z današnjih osem mandatov v prihodnji sestavi parlamenta dobila dodaten sedež.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja