‘Če Unija ne zmore zbrati politične volje za konkretnejše ukrepe, naj vsaj prepreči korupcijo s sredstvi evropskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev,” je v torek, 21. novembra 2023, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu poudarila evropska poslanka Irena Joveva. V Evropskem parlamentu so namreč razpravljali o vztrajnem ogrožanju načela pravne države, neodvisnosti sodstva in neizpolnjevanja zahteve o pogojenosti za finančna sredstva EU na Madžarskem.

”Spet se pogovarjamo o kršenju vladavine prava na Madžarskem,” je opozorila poslanka ter dodala, da se je špekuliralo o nekakšnem dogovoru Evropske komisije z madžarsko vlado, da bi jim delno sprostili blokirana sredstva. Hkrati se v Svetu nikamor ne premakne dogovor glede minimalnega ukrepa, zamrznitve glasovalnih pravic Madžarski v skladu s 7. členom temeljne pogodbe o EU. Izrazila je zaskrbljenost, saj Madžarska oblast medtem nadaljuje s svojimi ukrepi, ki zelo jasno kršijo pravni red in temeljne pogodbe EU.

”Madžarska oblast pa medtem nadaljuje s svojimi ukrepi, ki zelo jasno kršijo pravni red in temeljne pogodbe EU. Mediji tam so podrejeni, pravosodje je podrejeno, regulatorji so podrejeni. Vse za absolutnega in večnega Orbana.”

V nadaljevanju je razložila, da so se razmere na Madžarskem celo poslabšale. Svojo izjavo je podkrepila z navedbo, da je madžarska vlada predlagala ustanovitev novega urada, ki naj bi ščitil suverenost države, a v realnosti bi bil to zgolj še ”en mehanizem za utišanje kritičnih glasov civilne družbe in medijev – tistih nekaj, ki si še upajo”, je še dejala.

”Razumem, da imamo v Uniji tudi druge probleme, a vladavina prava ne bi smela biti nikoli zapostavljena.”

Nagovor si lahko ogledate tukaj.

OZADJE:

Evropski parlament že vrsto let zaskrbljeno spremlja sistematično in načrtno delovanje madžarskih oblasti. Te namensko spodkopavajo temeljne vrednote Evropske unije. Poslanke in poslanci so junija 2023 izrazili skrb o razmerah v državi, saj prihaja do nadaljnjega nazadovanja pri vrednotah EU, zlasti v zvezi z nepreglednostjo sprejetih zakonodajnih aktov, neodvisnostjo sodstva, ponavljajočim se spodkopavanjem pravic LGBTQI+ oseb ter svobode izražanja.

Parlament z novo resolucijo pozdravlja lani sprejeto odločitev Komisije o uvedbi ukrepov za proračunsko zaščito finančnih interesov EU pred kršitvami načel pravne države na Madžarskem, ki je začasno ustavila 65 % obveznosti za tri programe v okviru kohezijske politike. Poslanke in poslanci ponovno izražajo resno zaskrbljenost zaradi aktualnega dogajanja na Madžarskem, predvsem v luči prihajajočih se evropskih volitev ter madžarskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2024. 

Madžarske oblasti namreč še naprej zlorabljajo pravilo o soglasju v Uniji, da bi blokirale ključne odločitve EU ter tako prisilile Komisijo in Svet, da sprostita finančna sredstva EU. Zaradi tveganj zlorabe sredstev v okviru mehanizma za okrevanje in odpornost s strani madžarske vlade in kršitev pravne države v okviru programov kohezijske politike Evropska komisija še vedno ni podala pozitivnega mnenja na načrt.

Foto: EP – Michel CHRISTEN

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja