Irena Joveva

Winston Churchill je nekoč dejal, da laž prepotuje pol sveta, preden si resnica utegne obleči hlače. To še nikoli ni bilo tako res, kot je sedaj. Ko z enostavnim klikom na zaslonu dostopamo do neskončnih spletnih virov, kjer se laži, manipulacije, dezinformacije širijo hitreje kot kdajkoli prej.

Še nikoli ni bilo tako preprosto pridobiti informacije, a obenem nikoli tako težko ločiti dejstev od vsega drugega. Ta problem je bil v središču razprave na srečanju Foruma za upravljanje interneta, ki ga je tokrat gostilo japonsko mesto Kjoto pod naslovom Internet, ki ga želimo – opolnomočenje vseh ljudi.

Nisem si imela časa ogledati mesta, sem pa zato imela čast sodelovati v razpravi o boju proti dezinformacijam in sovražnemu govoru, kjer sem poudarila vlogo Evropske unije in nedavno v Evropskem parlamentu že sprejetega Evropskega akta o svobodi medijev. Toda v isti sapi sem pojasnila, da še tako stroga zakonodaja ne bo dovolj za popolno uničenje lažnih informacij. V morju slednjih smo naše najmočnejše orožje v resnici – mi sami. Naše kritično razmišljanje, naša pismenost, če hočete. Dezinformacijo namreč lahko uniči samo bralka ali bralec, ki jo zna razločiti.

Veste, kaj je v kontekstu dezinformacij in laži razlika med mojim prejšnjim poslanstvom, novinarstvom, in sedanjim v Evropskem parlamentu? V tem, da kot novinarka nikoli nisem bila del tega, danes kot političarka pa sem … toda proti svoji volji. Popolna tarča sem za “drugo stran”.

Ampak … integriteta, pravičnost, družbena odgovornost. Za tem sem stala kot novinarka, za tem stojim kot političarka, za tem bom stala vedno.

Objektivnost in verodostojnost ostajata moja vodilna principa. Dezinformacijam in lažem se bom vedno postavila po robu, ne glede na svoje poslanstvo, saj vem, da je vsaka lažna novica sovražnik resnice in demokratične družbe. Resnica je tista, ki potrebuje zagovornike.

Irena

Preostale poslankine dnevnike si lahko preberete tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja