Evropska poslanka Irena Joveva je v soboto in nedeljo, 21. ter 22. oktobra 2023, skupaj s kolegom dr. Klemnom Grošljem v imenu svoje skupine Renew Europe gostila dvodnevno srečanje na Rogli z nazivom ”Renew Europe Goes Local”. Na njem sta poslanca predstavila aktualne tematike na evropskem terenu in načrtovano delovanje politične skupine Renew Europe do konca tega mandata.

Nič kolikrat sta evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj izpostavila, da je politika lahko uspešna, le takrat, ko navdih in ideje črpa iz ljudi. Zavedata se, da se evropska politika, tudi zaradi nekaterih slabih praks tako politikov kot samih institucij, morda pri ljudeh zdi malce oddaljena. Pa vendar vselej opozarjata, da je preko devetdeset odstotkov zakonodaje, ki jo sprejmejo nacionalni parlamenti tako ali drugače povezana z akti, sprejetimi prav v Evropskem parlamentu. Renew europe v parlamentu predstavlja tretjo najmočnejšo politično skupino, zato pomembno vpliva na sooblikovanje zakonskih predlogov. V želji po spoznavanju samih potreb na t.i. terenu in spodbujanju lokalnega prebivalstva k podajanju predlogov in pobud sta, ko omenjeno gostila dvodnevni dogodek z imenom Renew goes local.

“Politika je lahko uspešna, le takrat, ko navdih in ideje črpa iz ljudi.”

Poslanka je svojo predstavitev začela z obrazložitvijo svojega dela v Evropskem parlamentu, predvsem z opisom delovanja v različnih odborih in poročil ter mnenj, ki jih trenutno pripravlja: zaščita slovenščine v digitalnem svetu, Evropski akt o svobodi medijev, kjer je bila poročevalka v senci za politično skupino Renew Europe, zaveze in prizadevanja za večjo transparentnost… Še bolj pa se je osredotočila na kolektivne napore, ki so jih izvedli v njeni politični skupini Renew Europe, pa tudi širše v Evropskem parlamentu.

V nadaljevanju so spregovorili o aktualnem konfliktu na Bližnjem vzhodu. Poslanka je izpostavila zaskrbljujočo problematiko širjenja dezinformacij in lažnih novic v povezavi z dogodki v Palestini in Izraelu. ”V skladu z zakonom o digitalnih storitvah (DSA) so spletne platforme odgovorne – vključno z odstranjevanjem nezakonitih vsebin”, je dejala Joveva. Ob vojnah, ki divjajo v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, je poslanka mnenja, da se informacije uporabljajo kot orožje za množično uničevanje, radikalizacijo in polarizacijo. ”Z DSA imamo na voljo orodja, s katerimi lahko naredimo konec spletnemu divjemu zahodu; na nas vseh predvsem pa na platformah je, da jih uporabimo.”

Razprava o aktualnem dogajanju na Bližnjem vzhodu

Dezinformacije oziroma prepoznavanje slednjih je pomembno tudi za lokalno raven. ”Na Slovaškem so se ob zadnjih volitvah razširile lažne novice vse od proruske propagande, laži o razmerah v Ukrajini in širjenja sovražnega govora proti migrantom) – vse to lahko pričakujemo tudi v Sloveniji v času pred EU volitvami z različnih kanalov najbolj pa na družabnih omrežjih,” je opozorila Joveva, Posredovanje kredibilnih informacij in opozarjanje na napačne informacije, izobraževanje o medijski pismenosti in kritični presoji, so po besedah poslanke edini način, kako se jim zoperstaviti.

Omenila je tudi, kako pomembno je bili na terenu med ljudmi. Kot je dejala, je to ključno zato, da izveš informacije iz prve roke in obdržiš stik z lokalnimi odbore po Sloveniji. ”Le tako na licu mesta vidim, kako stvari stojijo, kje nam kaže dobro in kje bi se dalo še kaj izboljšati – in skoraj vedno se da kaj še izboljšati ali pa vsaj dopolniti.”

Na srečanju so poleg poslanke zbrane nagovorili še evropski poslanec Klemen Grošelj, ki je poudaril pomen investicij in prilagoditev delovnih mest trajnostnemu in zelenemu prehodu. Generalna sekretarka Svobode Vesna Vuković in poslovni direktor Svobode Peter Majerle sta predstavila načrt sodelovanja s poslansko skupino Renew Europe pred evropskimi volitvami. Predsednik Gibanja Svoboda Mladi Matej Grah je delil svoje izkušnje s sodelovanjem z drugimi strankami v EU, ki imajo svoje predstavnike v politični skupini Renew Europe in možnosti sodelovanja lokalne ravni s kolegi iz tujine. Zbrane pa je nagovoril tudi predsednik vlade in stranke Svoboda Robert Golob s svojo ministrsko ekipo. Naslednji dan so udeleženci dvodnevnega dogodka svoje znanje preverili tudi v praksi v okviru delavnic ter simulacij zasedanja različnih evropskih institucij.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja