Foto: Alexis HAULOT

Evropska poslanka Irena Joveva je v ponedeljek, 31. julija 2023, za makedonski spletni časnik Lokalno spregovorila o makedonskem približevanju Evropski uniji. Poudarila je, da zahteve do države niso bile vedno pravične, bilateralna vprašanja, kot je spor z Bolgarijo, pa se morajo reševati bilateralno. Kljub temu se je po njenih besedah treba zavedati, da je trenutno edina možnost za rešitev težav sprememba makedonske ustave.

Poslanka je v pogovoru dejala, da je odločitev trenutne makedonske vlade, da nadaljuje z evropsko integracijo, pravilna. Izpostavila je dejstvo, da pogodbe Evropske unije sicer jasno pravijo, da se bilateralni spori ne smejo uporabljati za zaustavitev procesa integracije držav kandidatk za vstop v Unijo.

”Situacija, v kateri se je znašla S. Makedonija, traja že dolgo in gre pravzaprav za neenak, nepravičen boj. Na eni strani imamo državo članico EU, ki uporablja svojo moč za določanje pogojev za državo kandidatko, da bi ta lahko vstopila v Unijo. Na drugi strani pa imamo državo, ki je spremenila svoje ime, podpisala sporazume tako z Grčijo kot z Bolgarijo za razrešitev sporov, a je v šibkejšem položaju. Bilateralna vprašanja se morajo reševati bilateralno.”

Pri tem je dodala, da bi morali biti strožji tudi do držav članic Unije in od njih zahtevati, da pravila enako natančno upoštevajo, kot to pričakujemo od naših partnerjev na Zahodnem Balkanu.

Dejala je, da makedonsko približevanje EU podpirajo države članice širom Unije, ki tako tudi pozdravljajo proces ustavnih sprememb, da bi država lahko nadaljevala s pristopnimi pogajanji. Zaveda pa se, da je za izvedbo ustavnih sprememb potreben političen konsenz, ki ga trenutno v državi ni.

“Ni pošteno, a dejstvo je, da trenutno druge možnosti ni. /…/ Slišala sem argumente z vseh strani in upam, da se bo našel kompromis, ki bo odstranil trenutno oviro na poti do resničnih reform. Z reformami mislim na tiste, ki bodo vsem državljankam in državljanom omogočile boljše življenje, ki si ga zares zaslužijo.”

Po njenem mnenju je sedanja makedonska vlada pokazala veliko mero proaktivnosti in pripravljenosti na spremembe za vstop v EU.

“Trenutni vladajoči imajo jasen cilj – makedonsko članstvo v Uniji. Izjemno je, kako vztrajni so navkljub vsem neuspehom in neizpolnjenim obljubam Unije. Ustavne spremembe nikomur ne bodo odvzele nobenih pravic, in menim, da je to tisto, o čemer bi morali ljudje biti obveščeni in govoriti.”

Intervju si lahko preberete v originalu/makedonščini tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja