Evropska poslanka Irena Joveva je v četrtek, 1. junija 2023, v Evropskem parlamentu v Bruslju sprejela predstavnice Šolskega centra Celje z dijakinjami in dijaki, ki delujejo v okviru projekta Erasmus+ Jean-Monnet z namenom poučevanja, učenja, raziskav in razprav o različnih vidikih Evropske unije. Ob srečanju je spregovorila tudi za njihov podkast, kjer je poudarila, da skuša mlade ozavestiti, da tudi oni vplivajo na odločitve, ki se sprejemajo tudi oziroma predvsem zanje.

Pogovor so pričeli o mladih in njihovem odnosu do Evropske unije, pri čemer je poslanka dejala, da bodo prihajajoče evropske volitve te, na katerih bodo prvič glasovali tudi že tisti, ki so bili rojeni v Evropski uniji. Izpostavila je, da se marsikomu zdijo prednosti in dobrobiti Evropske unije samoumevne, a da niso, hkrati pa je za to odtujenost kriv tudi del politike.

‘‘Ne želim biti pokroviteljska do mladih, želim pa, da se zavedajo, da lahko tudi oni vplivajo na odločitve, ki jih sprejemamo mi. Na koncu koncev so te odločitve pomembne za njih, oni so tisti, na katerih svet stoji.’’

Zato se ji zdi še posebej pomembno, da v politiko vstopajo ljudje, ki jim je mar in da pride do resnične vključitve ljudi vseh starosti, saj da različne generacije na stvari gledajo različno, prinašajo drug(ačn)o energijo ter zanos za spremembe. Dodala je, da je na politiki, da to tudi dejansko udejanja. Sama se zavezuje vodenju z dobrim zgledom, kjer vsak dan znova želi dokazovati, kaj vse se da z namenom približati Evropsko unijo mladim kot tudi vsem drugim, s tem ko jih posluša in tudi sliši.

Poslanka je pojasnila, kako izgleda njen delovnik, saj najmanj dvakrat tedensko potuje v tujino in nazaj v Slovenijo, medtem ko ima doma dve leti staro hčerko. Priznala je, da ni lahko in zagotovo predstavlja izziv, a je tudi to vzela v zakup. Na vprašanje o svojih zadnjih aktivnostih v zvezi s slovenščino pri podjetju Apple je medtem odgovorila, da se zgodba sicer razpleta počasi, a gotovo hitreje, kot bi se sicer, brez pritiskov. O vnovični kandidaturi na prihajajočih evropskih volitvah prihodnje leto pa je povedala:

‘‘Želim si, da ljudje ocenijo moj mandat. Ljudje so tisti, ki morajo to narediti. Predvsem pa si želim, da ga ocenijo na podlagi vseh petih let in ne na podlagi zadnjega meseca ali leta. Delam popolnoma isto, kot sem delala na začetku, tako delam zdaj in tako bo tudi zadnji mesec kampanje.’’

Pogovor je poslanka zaključila s sporočilom za dijakinje in dijake ter jim položila na srce, naj bodo vztrajni pri svojih ciljih, radovedni, aktivni, toda hkrati spoštljivi, kulturni in uvidevni do vsega in vseh – soljudi, živali in sveta.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj pod številko 8. (Irena Joveva).

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja