Posnetek zaslona (avtorske pravice: Jože Robežnik)

Evropska poslanka Irena Joveva se je v torek, 9. maja 2023, na dan Evrope, pridružila Jožetu Robežniku na sprehodu po Evropskem parlamentu v Strasbourgu in mu predstavila delovanje institucije ter svoje delo. Pri tem sta zaključila, da je vsem pomanjkljivostim navkljub Evropska unija dobra stvar za ljudi.

Pogovor sta začela ob plenarni dvorani Evropskega parlamenta, kjer je poslanka predstavila delovanje Evropskega parlamenta in ostalih evropskih institucij. Na vprašanje, katera od teh treh institucij je glavna ali pa je moč razdeljena, je odgovorila:

“Naj bi bila razdeljena, a mislim, da bi Evropski parlament moral imeti največjo moč, ker smo edini izvoljeni.”

Kako poteka delo evropskih poslank in poslancev, je predstavila na primeru zakonodajnega predloga, na katerem trenutno deluje kot poročevalka v imenu svoje skupine, tj. na Evropskem aktu o svobodi medijev. Pri tem je predstavila celoten proces obravnave zakonodaje od predlaganja amandmajev do pogajanj in trialogov za končno zakonodajno besedilo. Ob sprehodu do poslankine pisarne sta se dotaknila tudi seljenja Evropskega parlamenta med Brusljem in Strasbourgom in soglasnosti glasovanja v Svetu Evropske unije, pri čemer se je poslanka strinjala, da sta to primera neučinkovite demokracije. Poslanka je sicer prepričana, da je Evropska unija dobra stvar za ljudi.

“Najboljše strani so lažje prehajanje čez meje, zagotovoto tudi prost trg Unije, raznorazni programi in finančni mehanizmi, npr. za mlade program Erasmus.”

Spregovorila sta tudi o poslankinem delu za boj za slovenščino v digitalnem svetu, kjer sta si bila sogovorca enotna, da ju jezikovna diskriminacija osebno izredno moti, tudi zaradi starševske vloge. Poslanka je dejala, da je poslala pismo podjetjem, ki tega ne upoštevajo, in da je dosegla to, da so ji ta podjetja na pismo tudi odgovorila.

“Posledice pri Applu so, da dejansko hitreje rešujejo stvari, kot bi jih sicer. Ta podjetja si ne želijo negativne reklame in če kot evropska poslanka začnem svoj poziv širiti tudi na druge, ki so zapostavljeni kot Slovenija, denimo Estonija, Latvija, Litva, Malta, to lahko predstavlja težavo za podjetja.”

O časovnici poslanka ni želela govoriti, saj ta ni odvisna od nje, je pa dejala, da je s svojimi pritiski začela na mehek način, a ga bo po potrebi stopnjevala. Pri tem so potrebni sodelovanje in pritiski na vseh ravneh. Dodala je, da čeprav zna angleško, to ni izgovor, da se ne bi borila za slovenščino na napravah in storitvah, ki so dostopne v Sloveniji.

“Nisva problem midva, a da imam pravico doma uporabljati svoj materni jezik, da imajo to možnost tudi vsi ostali.”

Ob koncu sta si ogledala še poslankino pisarno in govorila o netransparentnosti v parlamentu. Obrazložila je sistem glasovanja, kjer ostro nasprotuje glasovanju z rokami, saj se glasovi tako ne zabeležijo, s tem pa se nekateri izognejo odgovornosti za nekatere svoje odločitve. Ob koncu je mlade, pa tudi vse ostale nagovorila k temu, da se udeležujejo volitev in sodelujejo v demokratičnih procesih.

Celoten posnetek sprehoda si lahko ogledate tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja