Na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor je med 16. in 21. aprilom 2023 potekal Mednarodni mladinski parlament  (Youth parlament 2023) dijakov in študentov s področja gostinstva in turizma. V uvodnem delu dogodka je mlade nagovorila tudi evropska poslanka Irena Joveva in dejala, da prav takšni dogodki dokazujejo, kaj vse je mogoče doseči s sodelovanjem in skupnimi cilji, predvsem pa drznimi zamislimi mladih in uresničevanjem ”nedosegljivega” za našo skupno evropsko prihodnost.

Poslanka Joveva je v nagovoru spomnila, da se je zaradi pandemije svet povsem spremenil. Najbolj globoke posledice je vse skupaj pustilo ravno na turističnem sektorju, ki pa se na srečo spet postavlja na noge.

”Zanimanje za turizem ponovno narašča na nekdanjo raven, kar nam daje odlično priložnost, da se osredotočimo na obnovo turističnega sektorja na podlagi vrednot, ki si prizadevajo za zeleno, trajnostno, digitalno in vključujočo prihodnost.”

V nadaljevanju je Joveva mlade sodelujoče na dogodku povedala, da so si izbrali poklic, katerega bistvo so ljudje.  ”Vaše delo bo vključevalo delo z ljudmi in za ljudi. V tem smislu je precej podobno delu politika. Ne pozabite, da so gostoljubnost, veščine dela z ljudmi in timsko delo ključnega pomena za uspeh.”

Nagovor je sklenila s slovenskim pregovorom: kjer je volja, tam je pot. Udeleženke in udeležence je pozvala, naj zagrabijo vse razpoložljive priložnosti in jih kar najbolje izkoristijo. ”Bodite drzni pri svojih zamislih, prizadevajte si za ”nedosegljivo” in poskušajte to uresničiti.”

Več o dogodku:

Mednarodni mladinski parlament je gostil več kot 50 predstavnic in predstavnikov iz 15 držav. V okviru dogodka so želeli pri ciljni populaciji dijakov in študentov ter bodočih strokovnjakov s področja gostinstva in turizma spodbuditi angažma, udejstvovanje ter iskanje predlogov in rešitev za aktualne izzive, s katerimi se sooča področje turizma. Obravnavali so tri krovna področja: zelene veščine, digitalni turizem in pomanjkanje turističnih delavcev.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja