Evropska poslanka Irena Joveva je v sredo, 8. marca 2023, soorganizirala okroglo mizo o pritiskih na neodvisne medije in medijske svoboščine na Zahodnem Balkanu. “Medijska svoboda in pluralizem, žal tudi na Zahodnem Balkanu, nista samoumevna. Zagotavljanje delovanja svobodnih medijev je ena ključnih prioritet držav kandidatk za članstvo v EU, vendar naj to ne bo le zahteva, ki se jo na papirju odkljuka in nanjo pozabi,” je med drugim povedala Joveva.

Foto: Philippe BUISSIN

Da je stanje medijske svobode v državah Zahodnega Balkana zaskrbljujoče, so se strinjali vsi sodelujoči strokovnjaki(nje) iz držav Zahodnega Balkana: “Naj bo resnična želja, da svojim državljankam in državljanom omogočijo kredibilne in zanesljive informacije, pa tudi svobodno delo novinark in novinarjev, da brez strahu spregovorijo o čemerkoli, kar je dejstvo, tudi korupciji in dogajanju v politiki”. Politični pritiski, grožnje novinarjem in medijem, finančna nestabilnost, senzacionalizem in pristransko poročanje medijev ter fizični, čustveni, finančni pritiski na preiskovalne novinarje so zgolj nekateri izmed izzivov, ki so bili na okrogli mizi postavljeni v ospredje.

Svobode medijev žal ne smemo jemati za samoumevno, je ob tem opozorila poslanka in spomnila, da je bilo veliko pritiskov na medije v zadnjih letih tudi znotraj EU; od napadov na novinarke in novinarje, celo nasilnih umorov, do političnih pritiskov na Madžarskem, Poljskem, … in še bi lahko naštevali. Zato je po besedah Joveve treba nenehno opominjati in nastopati proti zastraševalnim akcijam, pritiskom in poskusom utišanja medijev. “Tudi v Sloveniji smo videli, da lahko avtokratske vlade, ko so na oblasti, močno pritiskajo na ta steber demokracije in ga uporabijo za lastne namene izvajanja pritiska in dezinformiranja javnosti. Pri nas te oblasti na srečo več ni, a kljub temu je prav, da to področje uredimo tudi na evropski ravni,” je obrazložila Joveva, ki je poročevalka v imenu svoje politične skupine Renew Europe pri pripravi Evropskega akta o svobodi medijev.

Foto: Philippe BUISSIN

Poslanka je dogodek sklenila z željo, da bi bile te teme bolj v ospredju, saj so pomembne tako za EU kot za države Zahodnega Balkana. “Le dobro obveščeni državljani lahko sprejemajo tehtne odločitve,” je izpostavila ter dodala, da se samo s skupnimi močmi lahko zagotovi ustrezno okolje in razmere za delo novinark ter novinarjev v regiji.

Dogodek sta z uvodnim nagovorom otvorila evropska poslanka Viola Von Cramon Taubadel (Zeleni) ter direktor za Evropo pri Civil Rights Defenders Goran Miletić. Na prvem panelu, ki ga je moderirala poslanka Joveva, so razpravljali predstavnica Evropskega centera za svobodo tiska in medijev Flutura Kusari, pojektna koordinatorka Mediacentera Sarajevo Selma Zulić Šiljak iz BIH ter neodvisni ekspert iz Albanje Lutfi Dervish. Drugi panel z naslovom “Dezinformacijske kampanje na Zahodnem Balkanu” je moderiral Thijs Reuten (S&D). Gostovali so vodja projektne skupine za Zahodni Balkan pri Evropski službi za zunanje delovanje dr. Jasna Jelišić, predsednica Centra za preiskovalno novinarstvo Črne gore Milka Tadić Mijović ter glavni urednik European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja