Enaki standardi. Enaki pogoji. Enaka zaščita.

Obljuba dela dolg! In jaz sem vam dolžna še nekaj podrobnosti glede enega glasovanja na odboru za kulturo z začetka tedna.

Torej: vsi ki me spremljate, zdaj najbrž že veste, da se v Evropskem parlamentu precej ukvarjam z zagotavljanjem zaščite, varnosti ter neodvisnosti novinark in novinarjev. Večina sprejetih poročil, priporočil in ukrepov je sicer usmerjena v urejanje razmer znotraj Unije. Kaj pa zunaj nje?

V torek smo na odboru soglasno potrdili mnenje zaščiti novinarjev po svetu in politiki EU na tem področju. Besedilo sem sooblikovala kot poročevalka v imenu svoje politične skupine Renew Europe.

Kličemo po varovanju novinark in novinarjev zoper vse oblike nasilja. Naj bo to fizično ali verbalno, cenzura, nadlegovanje, nezakonite aretacije. Kličemo po zagotavljanju svobode govora in po zagotavljanju ustreznega izobraževanja medijske pismenosti v tretjih državah.

K besedilu sem konkretno, z dopolnili, prispevala tudi sama:
– Želela sem, da enake standarde, kot jih zahtevamo od držav članic, uveljavljamo tudi v tretjih državah, s katerimi sodelujemo. Zato Evropsko komisijo pozivamo k vključitvi zagotavljanja medijske svobode v vse partnerske programe, bilateralne pogodbe in partnerstva za regionalni razvoj, ki jih ima Unija s tretjimi državami.
– Pozivamo k vzpostavitvi stalnega meddržavnega medijskega sklada, ki bo financiral neodvisno poročanje, medijsko svobodo in zagotavljal varnost – tudi evropskih – novinark in novinarjev v tretjih državah.
– Vse države članice, ki tega še niso storile, pozivamo k sodelovanju v koaliciji za medijsko svobodo (medvladno partnerstvo za zagotavljanje varnosti novinark in novinarjev ter medijske svobode na spletu in izven).
– Komisijo pozivamo, da mora pri vključevanju tretjih držav v evropske programe, kot je Ustvarjalna Evropa, upoštevati tudi standarde svobode medijev.
– Nenazadnje, Evropsko komisijo pozivamo k promociji programov in ukrepov, ki bodo usmerjeni v širjenje medijske pismenosti ter ustreznega izobraževanja novinark in novinarjev s pomočjo formalnih in neformalnih izobraževanj.

Besedilo je res zelo dobro in če bo Evropska komisija upoštevala naše predlog, bo to zagotovo pripomoglo k boljši informiranosti vseh nas, hkrati pa bomo zaščitili pravice novinark in novinarjev ter ljudi, ki živijo v državah z represivnimi ureditvami. Verjamem pa, da mora Unija zaostriti tudi standarde medijske svobode znotraj svojih meja, saj je pomemben vidik zunanje politike tudi zgled.

– Irena

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja