Evropska poslanka Irena Joveva je z namenom približevanja svojega dela in aktivnosti pripravila digitalno knjižico s pregledom leta 2022. V uvodu je vse svoje preteklo in nadaljnje delo povzela z besedno zvezo ”šponanje po liberalno”, kot je delo – ”šponanje” – imenoval aktualni predsednik vlade Republike Slovenije, zlasti pa je izpostavljala svoje parlamentarno delo v okviru svoje politične skupine v Evropskem parlamentu, Renew Europe.

Poslanka se je v pregledu leta obrnila nazaj na boj liberalnih sil za človekove pravice in spoštovanje ljudi, posledično pa so tudi volivke in volivci na volitvah dali vedeti, da je prava pot skupna liberalna pot. Tako so se liberalne sile v Sloveniji združile s skupnimi močmi, ljudstvo pa je mandat vladi (dodatno) potrdilo na trojnem jesenskem referendumu.

Dotaknila se je obstoja slovenskega jezika na digitalnih platformah, ko je jeseni 2022 napisala pismo direktorjem Amazona, Disneyja in Netflixa s pozivom za odpravo neenakopravnosti slovenščine pri podnaslavljanju ter sinhronizaciji.

Joveva se je v lanskem letu udeležila tudi več mednarodnih dogodkov po Evropi, med drugimi kot ena od predstavnic Renew Europe kongresa EUROPE 2050 v Varšavi na Poljskem, kjer je poudarila, da je vzpon iliberalnih demokracij eden največjih izzivov Evropske unije, ter prav tako v imenu Renew Europe parlamentarne misije odbora za kulturo in izobraževanje v Budimpešti na Madžarskem, kjer se je seznanila z aktualnimi razmerami na področju kulture, izobraževanja in medijev, pri čemer je bila po obisku le še bolj prepričana, da Madžarska pod trenutno oblastjo ni demokracija v polnem pomenu te besede.

Aktivno je naslavljala tudi tematiko medijske svobode širše v Evropi, saj je skupaj s poslanskim kolegom Klemnom Grošljem organizirala dogodek ”Osvobodilna fronta za medije in demokracijo”. Na njem je analizirala stanje medijske svobode in sodobnih izzivov novinarstva tako v Sloveniji kot širše. Izpostavila je, da je za zagotavljanje kakovostnega in profesionalnega novinarstva potreben stalen napor, saj se, ko enkrat pridemo do točke, ko so javni mediji zgolj še propaganda ene politične stranke, zelo težko vrnemo v ravnovesje.

Svojo aktivnost je pri omenjeni tematiki nadaljevala z interaktivno razpravo ”Medijska svoboda? Bo, da!”, kjer je s študentkami in študenti spregovorila o prihajajočem Evropskem aktu o svobodi medijev (European Media Freedom Act – EMFA). Med drugim se je poslanka strinjala s prisotnimi, da mora biti ta zakonodaja čim ambicioznejša. Zbrani mladi so na dogodku diskutirali o predlogu akta, svojih pogledih in predlogih zanj, ki jih bo poslanka skušala upoštevati ob amandmiranju zakonodaje, saj je zanjo poročevalka v imenu politične skupine Renew Europe.

Poslanka se je jasno zavzela za transparentno delovanje poslank in poslancev Evropskega parlamenta s pozivom predsednici Roberti Metsola, kjer je pozvala k spremembam poslovnika Evropskega parlamenta v členih, ki se nanašajo na način glasovanja. Po njenem mnenju namreč svojo odgovornost izvoljene in izvoljeni v prvi vrsti zagotavljajo prav s transparentnostjo, ki pa jo trenutni način glasovanja omogoča le delno.

Preostale poslankine aktivnosti so vključevale potrditev pomembnega poročila o posledicah pandemije na mlade, uspešnost slovenske delegacije evropskih poslank in poslancev pri zakonodaji na področju zdravja, smernice za politiko zaposlovanja, boj za plačana pripravništva, zapis izkušenj pripravnikov v njeni pisarni, odziv na pristopna pogajanja S. Makedonije in Albanije ter polnopravno članstvo v več odborih.

Celotno digitalno knjižico o delu v letu 2022 si lahko preberete TUKAJ.

Digitalna revija 2022

Digitalna revija 2022

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja