Evropska poslanka Irena Joveva se je v četrtek, 8. 12. 2022,  udeležila pogovora z dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, s katerimi je spregovorila o svoji poklicni poti, izzivih, s katerimi se danes soočajo mladi in njihov šolski sistem, t.i. hitri modi, protestih v Iranu, veliko pa je bilo govora tudi o podnebni krizi in okolju. Z majhnimi spremembami lahko človek naredi ogromno, je med drugim dejala poslanka.

Dijakinje in dijake je zanimalo, če je imela poslanka kdaj priložnost spoznati Greto Thunberg, na kar je Joveva odgovorila pritrdilno. Znana okoljska aktivistka je namreč na začetku mandata nagovorila člane odbora za okolje, katerega članica je tudi poslanka Joveva.

Tematika okolja je bila sicer glavna tema zanimanja mladih na dogodku. Joveva je pojasnila, da EU na področju okolja EU zelo aktivno dela: “EU ima načrt za reševanje podnebne krize. Sprejeli smo evropski zeleni dogovor, ki je zelo ambiciozen. In prav je tako. Ključen cilj zelenega dogovora je, da Evropa postane ogljično nevtralna celina do leta 2050.

Mlade je zanimalo, kaj lahko sami storijo za ohranitev okolja. Po mnenju Joveve je na mestu ločevanje odpadkov, pa tudi uporaba javnega prevoza, ki ga zagovarja tudi sama, manj uživanja mesa … Obenem je dejala, da si v današnji družbi želi več uvidevnosti.

Ko so jo vprašali, kaj ji je všeč pri njeni službi, je med drugim povedala: “Kot javna osebnost si lahko privoščim govoriti o tabujih. Ker želim, da se o tem govori. Na primer o splavu ali o tem, da imaš lahko otroka in si obenem tudi poslanka, tudi o mentalnem zdravju na primer.” Pri njenem delu ji je všeč tudi to, da lahko politiko predstavlja kot nekaj dobrega in obenem stremi k temu, da jo ljudje zaradi njene pozicije ne bi obravnavali kot nekaj več: “Ne želim, da bi me ljudje videli kot nekaj več samo zato, ker sem na tej funkciji. Na to funkcijo sem izvoljena in želim si predstavljati politiko kot nekaj dobrega. Vseh politikov se ne sme metati v isti koš.

Na vprašanje dijakov, ali bi se spet odločila za tak poklic, je poslanka hudomušno odvrnila: “Odvisno od okoliščin. Če bi morala izbirati poklic, bi bila lektorica politikov.

Seveda se sodelujoči nismo mogli izogniti področju mladih, ki je eno izmed ključnih prioritet poslanke Joveve. Kot ključen izziv v tem trenutku vidi predvsem prepoved neplačanih pripravništev po vsej EU, za kar se sama močno bori.

Dijake je zanimal tudi poslankin pogled na zatiranje protestov v Iranu. Joveva ostro obsoja napade na protestnike in civilno družbo v Iranu. Evropski parlament je v ta namen že sprejel resolucijo, s katero izraža odločno podporo mirnemu protestnemu gibanju v Iranu, zlasti mladim ženskam, ki vodijo in sodelujejo na demonstracijah, ter odločno obsoja vsesplošno in nesorazmerno uporabo sile iranskih varnostnih sil proti množicam, ki je doslej povzročila že številne žrtve. A resolucija ni zakonodajni dokument, kot je izpostavila poslanka. Kot samostojna institucija pa je Evropski parlament prekinil odnose z Iranom, je še povedala.

Na koncu je dijakinjam in dijakom zaželela vse dobro in čim več uvidevnosti, radovednosti, uspehov in zdravja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja