Ja, tudi jaz vam bom težila danes. Ampak, a vam povem nekaj? Moj ZApis boste prebrali.

Živ žav. Vsako nedeljo.

Koliko vas je zdaj pomislilo na risanke in koliko na nedeljske “živžave” zaradi volitev, referendumov … politike, skratka?

Tudi to nedeljo nas čaka živžav. En tisti pravi zjutraj, en čez cel dan. Pa najbrž še potem naslednji dan in vse ostale dneve, ker se tisti, ki so te referendume zakuhali, ne bodo znali sprijazniti s porazom.

Vem, da jih čaka poraz. Še en v vrsti. Zdaj vam bom pa – obljubim, bom kratka, kolikor se bo dalo – razložila, zakaj to vem.

Zato, ker vem, da vam je mar za RTV Slovenija. Prav, mogoče ne gledate poročil. Ne gre samo za to. Siromašenje države, pišejo nasprotniki zakona. Prav imajo, siromašenje države je siromašenje RTV programa, in to se zdaj dogaja!

Ključna sprememba je Svet RTV. Bom poskusila res samo povzeti bistvo. Trenutno ima programski svet RTV, ki ureja program in vodi nadaljnje usmeritve javne radiotelevizije, 29 svetnikov. Od tega jih 21 imenuje državni zbor.

“Red bomo naredili, imamo čvrst programski svet z 21 svetniki, delujemo kot en mož. Karkoli napišejo, ne morejo nič, saj programski svet deluje enotno, z jasnimi zahtevami vodstva, kaj naj naredi.” Bi raje živela v svetu, kjer bi bil ta citat le plod moje domišljije, a žal ni. To je izrekel en programski svetnik. Le čigav? Izprijeno.

No … in zakaj glasovati ZA spremembe zakona o RTV? Ker se programski svet ukine in se oblikuje Svet, kjer niti enega člana ne bo imenoval državni zbor. Niti predsednik vlade. Niti ministrica za kulturo. Niti jaz, če hočete. OK, predsednica države bo zraven, ampak zraven bo še kar nekaj organizacij. Vsak po enega: invalidska organizacija, varuh človekovih pravic, madžarska narodna skupnost, italijanska narodna skupnost, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Olimpijski komite Slovenije, informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja. To je devet članov. Še dva imenuje Nacionalni svet za kulturo, šest (!) pa zaposleni na RTV. Tako pridemo do številke 17. Končne.

Gremo dalje. Drugi referendumski zakon. Spremembe sestave vlade. Drži, trenutno je manj ministrstev, po novem jih bo več. Čez štiri leta jih bo morda še več. Mogoče še manj. In? Če ZA to ne bo šlo več denarja iz za to predvidenega proračuna – in ne, ne bo šlo –, kje je problem? Ne, ne nabijam. Nabijajo tisti, ki spet govorijo o siromašenju države. Drži, dobili bi tudi novo ministrstvo – za podnebje in energijo. Očitkov v zvezi s tem ne kupim. Vsaj ne vnaprejšnjih. Pika.

Še referendum o dolgotrajni oskrbi. Ne bom dolgovezila. Mislim, da vse pove to, da te spremembe podpirajo: Skupnost socialnih ZAvodov Slovenije, Amnesty International Slovenije, Sindikat upokojencev Slovenije, Socialna zbornica Slovenije, Društvo Srebrna nit, Združenje Spominčica, Združenje za državljanski nadzor zdravstvenega varstva, Zveza društev upokojencev Slovenije.

Naj končam, kjer sem začela. Z neodvisnim novinarstvom. Pronicljivim. Kritičnim. Bila sem del tega in izredno cenim, spoštujem ta poklic. Ne more ga opravljati vsakdo. Trenutno ga opravlja marsikdo. Imamo pa ogromno vrhunskih novinark in novinarjev, ki si takšnih pritiskov, takšnih nadlegovanj, takšnih nadrejenih … ne zaslužijo. Tega si ne zaslužite vi.

V nedeljo bom 3 x ZA. Zakaj? Ker so ti zakoni – zakon.

– Irena

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja