Evropska poslanka Irena Joveva je bila v sklopu delegacije odbora za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta na delovni misiji v Budimpešti, kjer so se seznanjali z aktualnimi razmerami na področju kulture, izobraževanja in medijev. Po misiji je poslanka med drugim ocenila, da bi morali biti svoboda medijev in akademska svoboda v vsaki družbi samoumevni. Kot je dejala, je le še bolj prepričana v to, da Madžarska pod trenutno oblastjo ni demokracija v polnem pomenu te besede. 

Odbor za kulturo in izobraževanje bo pristojen za prihajajoči evropski akt o svobodi medijev, pri katerem bo poslanka Joveva poročevalka v imenu svoje politične skupine Renew Europe, zato so bili pogovori o svobodi medijev, njihovi koncentraciji, vprašanje pluralizma in delovanja propagande v središču misije. Seveda pa se ni bilo moč izogniti tudi pogovorom o dogajanju na področju izobraževanja, predvsem v luči stavk učiteljev na Madžarskem.

Poslanke in poslanci so v treh intenzivnih dneh misije razpravljali z vsemi ključni deležniki na omenjenih področjih. Med drugim so se srečali s podžupanjo Budimpešte Anett Bősz, poslanci madžarskega parlamenta, ministrom za kulturo in inovacije Janosom Csakom, ministrom za regionalni razvoj Tiborjem Navracsicsom, predstavniki madžarskega nacionalnega organa za medije in infokomunikacije, predstavniki Akademije za glasbo Liszt Ferenc, Madžarske akademije znanosti, Srednjeevropske univerze ter osebnostmi iz medijev in civilne družbe, vključno z nevladnimi organizacijami, ki se ukvarjajo z begunci, s katerimi so razpravljali zlasti o položaju šoloobveznih otrok in mladostnikov.

V nadaljevanju vam pripenjamo sporočilo za javnost evropske poslanke Irene Joveve s podrobnejšo izjavo glede trenutnih ugotovitev delovne misije v Budimpešti, ki jim bodo v prihodnjih tednih sledili tudi podrobnejša analiza in uradni zaključki delegacije.

Izjava za medije evropske poslanke Irene Joveve po misiji na Madžarskem

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja